Rotationstjänst inom ambulansen

Här diskuteras allt som rör forskning inom prehospital akutsjukvård

Moderator: prehospital

Användarvisningsbild
Glock 18C
Inlägg: 218
Blev medlem: 27/7 2006 0:06

Inlägg av Glock 18C » 8/7 2009 11:25

Håller med om att man inte ska se ner på andra och var de jobbar, men hela det här forumet är ju nerkladdat med kompetenstjafs och nedvärderingar av varandras kompetenser. Inte undra på att lönerna ligger där de ligger eftersom vi som jobbar inom ambulansen håller på att tjabbar sinsemellan om vem som är bäst, istället för att stå eniga. Jag har jobbat på sjukhusavdelningar, och jag vill inte tillbaka! Trivs med ambulansjobbet, det är där jag vill vara. Punkt und schluss!
Takmonterade kulsprutor är alltid mer effektiva än blåljus och sirener

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 8/7 2009 13:15

Kul med lite nyanserade inlägg. De hos oss som roterar mot akuten gör det på frivillig basis och ville ha nya utmaningar efter 10år heltid på ambulansen. Alla glada och nöjda!!!!
Specialist anestesi och ambulans

SSK

Inlägg av SSK » 8/7 2009 17:22

Var ska man få mängdträning på vissa moment som inte inträffar på daglig basis i ambulansen om man inte roterar?

Just för att utvecklas är det även bra att jobba på huset emellanåt. I ambulansjobbet saknar jag ibland uppföljningen, att få veta hur det gick för pat, om jag tänkt rätt eller fel osv.

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 8/7 2009 21:07

En aspekt man ibland glömmer är att "prehospital kompetens" skiljer sig från medicinsk/omvårdnads-kompetensen som finns på sjukhuset.

Att man är kompetent inom akutsjukvård innebär inte att man till fullo kan använda sin kompetens prehospitalt. Detta har ju visat sig många gånger när ovana men kompetenta människor kommer ut som sjukvårdsgrupp och t.o.m. PHAT/ambulansläkare står som fån när de är nya.

För att bli kompetent prehospitalt måste man jobba prehospitalt. Men naturligtvis förutsätter det att man inte sitter på stationen 90% av arbetstiden. Olika stationer har olika förutsättningar, precis som att alla människor har olika förutsättningar.

I storstäderna, där det är många uppdrag kanske inte behovet för rotation är lika stort. Dessutom måste individen själv vara positiv till rotation, annars kommer inte utbytet vara speciellt fruktsamt. Att bara "göra sitt jobb" för att man är tvingad, helt utan engagemang gör inte folk kompetentare.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

SSK

Inlägg av SSK » 8/7 2009 22:55

Beror väl lite på vad det handlar om... Rent teoretiskt är väl förfaringssättet detsamma vid vissa tillstånd oavsett om patienten befinner sig på operationsbordet, i ambulansen, på akuten, i hemmet eller var det må vara. Självklart måste man ju jobba prehospitalt för att känna sig bekväm i den rollen/arbetssättet/utrustningen som existerar i ambulansverksamheten. Det är väl inget unikt för ambulansen utan gäller väl alla verksamhetsområden? Visst är det väl roligt att utvecklas personligen, men syftet är väl ändå att kunskaperna skall komma patienten till godo.

Patient

Re: Rotationstjänst inom ambulansen

Inlägg av Patient » 11/10 2009 23:40

Ingen som funderar över varför ambulansvubben inte ger en enda delegering ??
Varför är det som oftast en narkosskösterska som åker med på sekundärtransport ??
Kan det vara så att narkosvubb med erfarenhet ger kompetens att upprätthålla cirkulation och andning med tillhörande preparat ?

Kan en ambulansvubbad ge samma behandling ??

Kan en ambulansvubbad ge fria luftvägar inklusive intubation när det gäller medvetslös patient eller måste en ambulansvubbad vänta tills patienten är död ?

Kan en ambulansvubbad ge optimal smärtlindring vid frakturer , njursten , gallsten ? Eller ger ambulansvubben en fjantdos eftersom de inte är betrodda av ambulansläkarna att hantera situationen ?

Kan det va så att en med ambulansvubb har gått rakt ifrån ssk utb till ambulansvubb sen till ambulansen ?
Träffar du en narkossyster i ambulans så har denne flera års praktik på operationsavd innan denne hamnar i ambulans. Va spelar det för roll om du blir prioterad rätt men personen har inte kompetens att behandla dig så du dör eller lider allafall.
Vem vill du bli vårdad av ?

Användarvisningsbild
Tobbe
Inlägg: 185
Blev medlem: 20/5 2004 2:06

Re: Rotationstjänst inom ambulansen

Inlägg av Tobbe » 13/10 2009 23:26

Båda kategorierna har delegeringar i ambulans. Inte helt lika kanske, men ändå. Sedan finns det en orsak till varför det inte sitter en narkos-ssk i varje ambulans, utan man lånar in en den gången det behövs. Vänd gärna på resonemanget, hur många patienter har dött för att vårdaren inte hade narkoskompetens ? Ingen i mitt landsting, det kan jag lova. Bred kompetens (amb.vubb) och snabb transport räddar fler helt enkelt.

Men rotationstjänstgöring, som tråden handlar om, är bra och nyttigt för alla.
ssk, amb, a-hlr, phtls, sap, tco, csn, aptt, pk, msk, tsk....

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Rotationstjänst inom ambulansen

Inlägg av Isidor » 16/10 2009 18:12

Detta har ju diskuterats x flera i andra trådar och man kan väl säga som så här... De transporter där man som narkossyrra åker med innebär troligen att det finns en risk för att patienten behöver intuberas under färden. Detta innebär att för ändamålet lämpliga läkemedel kanske ska ges och dessa har man som ambulanssyrra troligen ingen vana på. Sen är det väl alltid så att man strävar efter att erbjuda patienten bästa möjliga vård och är luftvägen hotad så är det anestesisyrra som gäller!

Sen hurvida ambulansvubben är bredare än anestesivubben kan man ju diskutera... men i en annan tråd!

Trevlig helg!

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Re: Rotationstjänst inom ambulansen

Inlägg av van the man » 16/10 2009 21:00

Klart man som anestesissk vill söva lite då och då. Om man inte vill det så har man nog valt fel vub.
To whom much is given, much is expected.

Skriv svar