Förbipasserande sjukvårdspersonal på olycks-/skadeplats

Här diskuteras allt som rör ETISKA frågeställningar samt ställningstagande för ambulanspersonal i olika lägen när det gäller på liv & död.

Moderator: ambus

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Re: Ett observandum, Vänner...

Inlägg av prehospital » 20/10 2004 22:30

Citat från Ambus:

"... ska man hård-dra de yrkesskyddade titlarna som också Socialstyrelsen slagit fast redan på sent 90-tal i en av författningarna, då heter en EJ VUB:ad syrra i ambulans " Sjuksköterska i ambulans" medan en VUB:ad ssk endats får kalla sig Ambulans sjuksköterska när hon har VUB- examen i detta, precis som en vanlig ssk ej får kallas narkos ssk utan den genomgångna narkosutb. och examen på dito."

Ambus! Vänligen tala om vad denna författning från SoS heter, vi är många som undrar.

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

[color=blue]Korrekt[/color]

Inlägg av ambus » 21/10 2004 7:10

Helt rätt. Jag får be om ursäkt om jag trampat någon på tårna vad gäller detta; givetvis heter VUButbildningen anestesi och man är anestesi ssk men ibland och inte sällan använder de själva denna benämning. Jag hoppas dock att vi kan hålla oss till ämnet om det som jag /vi skrivit ovan om. Väntar med spänning på relevanta reaktioner

Vänligen//ambus
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Författningen

Inlägg av ambus » 21/10 2004 7:26

Jag vill be om att få återkomma om författningen mycket snart, ok?
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 21/10 2004 10:24

Ang. Högsta medicinska kompetens..

Vad betyder det egentligen? Är det vem som kan mest medicinnamn, den som är bäst på syra/bas balansen eller vad handlar det om?

För mig är det naturligt att en narkossyrra har högre medicinsk kompetens än en amb vubbad syrra, då anestesiutbildningen är på en djupare medicinsk nivå andra terminen än vad amb syrrorna läser. Jag har inte gått amb vubben så jag är inte säker och tar gärna emot kritik på det jag skrivit så slipper man leva i ovetskap.

Är det alltid så noga då? Jag har snart än mag. i med. vetenskap, skulle aldrig falla mig in att börja vifta med den på en olycksplats. Vad kan jag som inte en "vanlig" vubbad syrra kan? Jo, sjukdomar på cellnivå och farmakologiska verkningar på cellnivå.. Men kom igen!! Det är akutvård vi pratar om.. FInliret får man ta på sjukan!

Jag kommer förmodligen oftast ha den högsta formella medicinska kompetensen på plats, men är den relevant i det akuta skedet? Det är det man måste fråga sig..

Jag tycker personligen att det är vidareutbildningen som ska styra och jag väntar spänt på reaktioner om mitt inlägg om ane. vubb vs. amb. vubb och deras medicinska kompetens (vad nu det betyder)

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 21/10 2004 16:00

Om man ska jämnföra ambulans med anestesi måste man se till olika saker. Två personer som inte har någon erfarenhet av ambulanssjukvård så torde den med ambulanssub vara mer lämplig. Likadant om två erfarna ambulansköterskor med ambulans respiktive anestesi vara rätt så jämnbördes. Men en sjuksköterska som arbetat många år inom sin specialite och sedan arbetar inom ambulans är helt klart mer kompetent än ambulanssjuksköterskan. Jag har skrivit det tidigare och skriver det igen att gå anestesiutbildningen för att sedan sätta sig i en ambulans och intubera ett hjärtstopp två gånger per år, meingslöst. Ska man kunna använda sina anestesikunskaper i ambulansen krävs erfarenhet. För övrigt läs vox inlägg i tråden med.teknisk utr att vinna tid.

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 21/10 2004 17:39

hade lite bråttom hem från jobbet . Det ska vara Vox inlägg under rubriken combitub under huvudrubriken medicin teknisk utrustning.

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Författning och förordning

Inlägg av ambus » 21/10 2004 19:53

Förordning (1998:1513) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område
Under rubriken(Gemensamma bestämmelser för läkare och tandläkare (?)
Sjuksköterskor
"Av 3 kap 9 § lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område framgår att en legitimerad sjuksköterska som har specialistsjuksköterskeexamen enligt högskoleförordningen (1993:100) har rätt att använda en YRKESSKYDDAD specialistbeteckning(specialistsjuksköterska) Förordning (2001:319)" Vidare ger Socialstyrelsen information om rätt att kalla sig specialistsjuksköterska, där man tar upp gruppen ambulanssjukvård, anestesi, intensivvård och operation som INRIKTNINGAR under rubriken akutsjukvård.
Högskoleförordningen (1993:100) beskriver vidare om specialistsjuksköterske-examen de olika inriktningarna där både ambulans-, anestesi liksom IVA- och Operations-sjuksköterskorna likaså har ett stycke med texten:

"förmåga att tillämpa sina specialkunskaper vid stora olyckor och katastrofer i fred och krig"

Detta torde kunna tolkas att man som anestesi ssk tillämpar sina SPECIALKUNSKAPER inom sitt område, nämligen smärtlindring och narkos v b på en skadeplats, och detta är ju jättebra!
MEN: Ambulanssjuksköterskan har en specifik inriktning och fördjupning genom sin utbildning där det står så här i denna förordning:
" förmåga att självständigt bedöma den sjukes/skadades somatiska och psykiska status och omedelbara behov samt genomföra de åtgärder som krävs för patienter i alla åldrar och under starkt varierande förhållanden"
Vidare borde detta menas att det alltså ÄR frågan om en specialistutbildning i ambulansjukvård, med dom delar som detta innefattar av bredd och djup, att man alltså HAR en medicinskt ledande funktion, utan att bli ifrågasatt om sin kompetens-
Varför skulle annars denna specialistutbildning och skyddade yrkestitel annars kommit till stånd??? undrar jag.
Just begreppet ambulanssjuksköterska kommer från den självklara titeln "anestesisjuksköterska". Annars borde samtliga sjuksköterskor heta "sjuksköterskor inom akutsjukvård med inriktning anestesi/ambulans/operation/iva/operaration"- en lite väl lång titel för alla specialiteter, eller hur?

Jag vill också mena att SJÄLVKLART måste man se även till erfarenhet som i alla andra sammanhang och situationer, men i PRINCIP skall detta följas, anser jag, och istället se "den tillfälliga" (kallad till olycksplats p g a spec. behovet)anestesisjuksköterskan som en GOD RESURS till ambulansjukvården, men inte i princip som den medicinskt ansvarige" om inte tydliga skäl finns, och då tror jag det löser sig, eller?.

Det finns ju också anestesi ssk som ÄR sjuksköterskor i ambulans, men är INTE för den skull/får ej kalla sig för ambulanssjuksköterskor, eftersom de inte har den specialistutbildningen helt enkelt, på samma sätt som jag inte kan/får kalla mig för operations-sjuksköterska om jag inte har gått och fullgjort denna utbildning enligt reglerna. Slutligen har ambulanssjuksköterskan utbildning specifikt i särskild/allvarlig händelse, katastrof-utbildning, och ÄR specialist inom detta område, helt enkelt.

Visst, det är en "ung" utbildning (ambulans-ssk utb) under utveckling, men de som inte gillar att den kommit till för att stanna och ha sin plats, kan jag bara beklaga, "det är bara att gilla läget".

Hoppas jag kunnat göra min ståndpunkt klar över hur jag ser på detta och väntar ivrigt på kommande respons... :twisted:

Vänligen//ambus.

Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

Anonymous

Beklagar, Du har fel!

Inlägg av Anonymous » 21/10 2004 21:48

Jag förstår att det skulle har varit önskvärt för en del att verkligheten vore som Du försöker beskriva.

Men så är det inte vad gäller titulaturen.

Detta framgår med all önskvärd tydlighet om man läser lag och förordning ordentligt.

Och skulle det föreligga någon tveksamhet ändå så skall jag gärna ge Dig kopia på skrivelse där den på SoS ansvariga för behörighetsfrågor reder ut begreppen!

Och - hör och häpna: att man är anestesisjuksköterska betyder inte att man är specialist i anestesi utan att man jobbar på anestesiavdelning som ssk (men numera är nog nästan alla där specialister!). Liksom Öronsköterska, Onkologsköterska eller något annat.

Kan vi inte vara överens om att sluta förvirra den här debatten mer nu?

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 21/10 2004 22:09

Vadå försvåra?

Jag vill reda ut vad "högsta medicinska kompetens" är. Får man ut en barnläkare till en traumapatient född -30 så har han garanterar högst medicinska kompetens. Man måste ju använda den formella kompetensen..

En narkossköterska är specialistsjuksköterska i anestsei även om det är första dagen på jobbet? Trodde i min vildaste fantasi att det inte skulle råda något tvivel om det??? Det framgår ju av yrkestiteln (formell titel).
Hur mycket det än svider för dig vox..

Det finns ju många specialistläkare som inte är speciellt kompetenta men de är ju fortfarande ST läkare inom området..


Man kan alltid disskutera vem som är duktigast eller bäst. Men för att få någon vettig diskussion så måste vi komma överens om att det är den formella kompetensen som skall gälla..

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Tillägg

Inlägg av ambus » 21/10 2004 22:13

Tack, Vox.

Jag tror det skulle vara bra om denna skrivelse från SoS lades ut i detta sammanhang i allafall, fastän att jag förstår Din önskan.
Vill också göra ett tillägg och uppmana deltagarna att gå in och dessutom läsa författningen SOSF 1997:18 med tanke på den specifika diskussionen om vad en ambulanssjuksköterska har för uppgifter i sitt ämbete.
Tycker dock att det nog är bra att få lufta sådana frågor iallafall, så länge de är sakliga och inte personliga. :wink:
Tack.//ambus
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

Anonymous

Dålig författningskunskap?

Inlägg av Anonymous » 23/10 2004 8:44

Hej Niklas Karlsson!

Nu rör Du till det ännu värre....!

Vi hade nyligen (fortfarande?) personal anställda i Sverige som "narkossköterska" och som inte var specialistkompetent. Det finns faktiskt inte något formellt krav på specialistkompetens ens där. Men det är många år sedan någon verksamhetschef skulle ens ha funderat på att nyanställa anestesisjuksköterskor (=ssk som arbetar på anestesiavdelning eller med anestesi i övrigt) utan specialistkompetens! Och förmodligen skulle en sådan verksamhetschef riskera en kraftig reprimand om han/hon anställde ssk utan specialistkompetens.

Intressant blir det att se hur många år som kommer att gå innan samma krav i praktiken blir självklara i ambulanssjukvården....

Skilj korrekt på begreppen för läkare också! Efter fullgjord AT-tjänstgöring (som normalt leder till bl a legitimation) ansöker man om ST-tjänstgöring. ST-tjänstgöringen och fastställd utbildning parallellt med den ned mera utgör läkares specialistutbildning. Först när den är fullgjord och godkänd blir man alltså "specialistläkare".

Både före läkare och för sjuksköterskor gäller att det är förbjudet att kalla sig specialist utan ha ha fastställd specialistkompetens inom området. Men att kalla sig "ambulanssjuksköterska" eller "narkossköterska" går bra om man arbetar på sådana enheter!

Ambus: Jag har inte dessa skrivelser i digital form utan bara på papper. Men det går givetvis att scanna in dem!

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 25/10 2004 3:24

Vill inte verka gnällig, men har vi inte glidit ifrån ämnet här nu? Titlar diskuteras ju redan i ett par trådar.

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Tråden har hamnat lite på sidan....

Inlägg av ambus » 28/10 2004 22:43

Japp- vi har nog tappat tråden lite... det är ju frågan om ETISKA diskussioner, där det handlar om hur man handlar/tänker/reagerar som ambulanspersonal i exemplen ovan. Diskussioner om titulatur finns som ovan nämnts, välkommen dit att fortsätta denna debatt!!! :wink:

Välkommen med flera etiska dilemman!! Det finns många...Intressant!

vänligen//ambus, moderator.
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 7/11 2004 14:07

Vet inte om detta är ett etiskt dilemma men kan kanske ligga grund för Ytterliggare diskussioner. Jag och en sommarfågel fick larm om en patient som var dåligt kontaktbar. Patienten bodde i en by ca: fyra mil ifrån sjukhuset. Eftersom vikarien var ny så körde jag. Väl på plats hittade vi en man som var rosslig slö men kontaktbar, kallsvettig mycket blek och kall perifert, inga tydliga pulsar i radialis. Efter ett antal nålförsök beslutar vi oss för att lasta. Patienten har inget mätbart tryck. Hjärtläge med något höjda ben och trots avsaknad av kännbart tryck provar vi med c-pap men patienten tolererar inte denna övergår till o2 på mask.Sommar vikarien är förstås väldigt uppskärrad ( tror det var andra dagen på jobbet) jag kör in eftersom vikarien ej får köra blått, begär möte med ytterliggare en ambulans. Patienten blir okontaktbar och pulslös under transporten innan vi hinner få förstärkning. Vi genomför A-HLR efter cardiologföreningens direktiv, patienten intuberas, nål sätts i vena jugilaris externa.Utgången för denna patient var ganska självklar,patienten avlider.
De frågor man kan ställa är:
Vad ska man prioitera körning eller vård?.Skulle den med mer erfarenhet vårda och låta vikarien köra in ?.
Ska man låta nya vikarier överhuvutaget få ta så stort ansvar från början?
Ska man inte alltid vara tre stycken personal på körningar med dåliga patienter( två erfarna en ny) ?
Vad säger lagen, patienten ska vårdas om så det krävs av den som har högst medicinsk kompetens, bryter vi mot den?
Finns förutsättningarna att man kan bedriva högkvaliativ ambulans sjukvård även på sommaren?

Skriv svar