emegency nurse practitioners och paramedic NU!

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

ssk2

Inlägg av ssk2 » 2/7 2007 18:50

Lipton skrev:
JOCKE skrev:AMBASS! vad har du själv för medicinsk utbildning? Var jobbar du?
Lycka till JOCKE!
AMBASS har ett antal olika medicinska utbildningar, har fått sina kunskaper erforderligt testade och arbetar inom den prehospitala vården i olika roller runtom i världen. Bland annat i England vilket AMBASS gärna kallar UK, såvida han för närvarande inte befinner sig på något form av utlandstjänst via exempelvis ett av de företag som möjliggör för de större NATO-länderna att bedriva militära operationer utan att det officiella antalet KIAs ökar avseende egna soldater.
Jag har försökt få ur AMBASS ett svar på denna fråga i över två år nu och det är ungefär sådär långt jag kan sammanfatta det jag lärt mig genom att fråga honom. Sedan har jag hört ryktesvägen att AMBASS är en hematolog verksam i London samt Stockholm samt att han tidigare i livet påbörjat studier till sjuksköterska utan att slutföra dessa.

Jag har också ihärdigt försökt påpeka att ett mer offentligt liv skulle ge styrka åt argumenten, men då AMBASS tycks övertygad om att hans argument är starka nog att stå på egna ben så har heller inte detta fungerat för att sprida lite ljus över detta "skumma" alias. :)
Vi vet nog båda vem ambass är och jag tror inte att ambass skulle ha något att protestera mot i frågan om offentlighet. Vad jag vet har ni kontakt. Dessvärre tycks det bli en klappjakt efter ambass varje gång han försvarar ambulanssjukvårdare och är kritisk till den svenska modellen med ssk i ambulanserna. ambass har tydligt berättat på vilken grund inställningen vilar och då är det underligt att många ssk rent av hånar ambass. Det är vissa som tagit debatten med ambass och du är en av dessa. Jag förstår att ambass gjorde ett stopp i debatterna med tanke på all skit han får ta av ssk som känner sig illa berörda. Inte en enda läkare, ambulanssjukvårdare eller paramedic har haft kritik att komma med mot ambass. Undrar varför??? Om det nu är så att ambass är så ute och cyklar förefaller det mycket knepigt att de system han förespråkar är totalt världsledande och nu införs i flera nordiska länder. Ge dig inte ambass. Vi är många som tror på dina visioner. Även om de är före sin tid ibland :wink: ambforum vore tråkigt utan ambass :!:

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 2/7 2007 18:50

sök på de 10 sista trådarna ambass skapat så finner du de nedsättande kommentarerna.
Ambass har förlorat all respekt här av en anledning. Tidigare lyssnade folk på honom. Han slänger ur sig en massa som han påstår är sanning. När folk motbevisar så skriver han inget mer utan startar en nästan identisk tråd igen och så återupprepar sig allting.. Samma visa om och om igen..
Tror det är två år sedan jag tog det han skrev på allvar. Nu är det bara bittert dravel och slag under bältet..

ssk2

Inlägg av ssk2 » 2/7 2007 18:52

JOCKE skrev:AMBASS! vad har du själv för medicinsk utbildning? Var jobbar du?
skriv och fråga honom? eller läs historiska inlägg i debatten. en sak är iaf säker när det gäller ambass. han är ingen omvårdnadsromantiker iaf :lol:

ssk2

Inlägg av ssk2 » 2/7 2007 18:55

Mas skrev:Hematolog...? I min värld är det en läkare som är specialist på blodsjukdomar...

Utlandsuppdrag, NATO... Låter tufft... Skottskador, blod.. Ujuj... Känns inte som att man vill har AMBASS i en svensk ambulans där 90% "bara" handlar om omvårdnad. :wink:
här går du nästan över gränsen till kränkning. eller är det ett skämt??? vad är det för fel på utlandstjänst? kanske vore det bra om ambulansen fick in fler personer med erfarenhet från utlandsuppdrag.

Mas
Inlägg: 48
Blev medlem: 29/6 2006 12:17

Inlägg av Mas » 2/7 2007 21:49

Jag är helt övertygad om att till majoriteten av alla ambulanskörningar krävs en empatisk medmänniska med vilja att hälpa en annan människa. Till detta anser jag att en sund och vettig sjuksköterska skulle klara jobbet lika bra som en medicinskt supertränad paramedic. Även de andra uppgifterna med mer akutvårdskaraktär är jag övertygad om att samma person fixar.

Vad har man för nytta av utlandstjänstgöring i en svensk ambulans? Är det inte bättre att ha erfarenhet av tjänstgöring i Sverige?

För mig är den här frågan slutdebatterad, vi kommer inte längre nu.

Lipton

Inlägg av Lipton » 2/7 2007 22:05

Mas: Bra inlägg!

ssk2: Det är sant att jag och AMBASS haft mycket givande (för mig iaf) konversationer under tidens gång. Frågan om offentlighet har dock varit uppe på forumet flera gånger och jag vidhåller att i en perfekt värld så skulle alla kunna posta inlägg med sina riktiga namn på här. Jag har dock full förståelse för att detta inte fungerar och jag väljer själv att skriva under ett alias och kan således inte kräva detta. Däremot så vet jag att jag med den information som finns att tillgå runt mig skulle kunna få fram allt jag vill veta om mig själv (så som personnummer, namn, adress, telefonnummer, mobilnummer, motorfordon i min ägo osv). Det enda man vet om AMBASS är att han kallar sig AMBASS.
Dessutom är det så att om man skickar ett PM till mig och frågar så får man vanligtvis svar. Speciellt om man ställer specifika frågor. Skickar man PM till AMBASS och frågar om något så får man veta det jag skrev tidigare i tråden. Människan skulle således kunna vara en bot skapad för att propagera för införandet av ett paramedicsystem i Sverige.

Jag kan hålla med AMBASS i vissa frågor men när det gäller införandet av ett paramedicssystem så fyller det enligt mig inte någon funktion. När det gäller försvarandet av ambulanssjukvårdare så håller jag dock med, även om jag anser detta gå stick i stäv med strävan mot paramedicsystemet. Det jag dock aldrig kan acceptera är AMBASS förmåga att skriva sina egna åsikter som om de vore allmängiltiga när personer med mindre kunskaper om saker och ting ställer frågor. Om AMBASS fick agera ensam på detta forum så skulle ett antal unga människor idag gå omkring i tron om att det är en bra idé att läsa till paramedic i Norge om man vill jobba i en svensk ambulans, att vem som helst kan söka tjänster i ambulans för att sedan testas och se om de är lämpliga eller att dagens sjuksköterskestudenter inte kommer kunna få en tjänst i ambulans i framtiden då sjuksköterskor snart blir bannlysta från ambulanserna till förmån för mer "kompetent" personal. Jag vet inte vad du tycker, men jag anser det förkastligt att på detta sätt lura personer som söker kunskaper om hur läget ser ut. Faktum är att vill man jobba i ambulans idag så bör man först läsa den något irrellevanta utbildning till sjuksköterska plus den högst relevanta vidareutbildning i ambulanssjukvård eftersom de gamla komvux-utbildningarna på 40-veckor dels är svåra att få tag i och dessutom ger minimala chanser att faktiskt få ett jobb.

Slutligen så tycker jag att även om jag respekterar AMBASS som en person som jag kan lära mig mycket från, framförallt i vissa frågor så talar denna tråden sitt tydliga språk då AMBASS i just denna tråden blivit MIA sedan två veckor tillbaka. Detta till trots så undrar trådens samtliga läsare en enda sak: Vilka utbildningar, arbetslivserfarenheter och kunskaper besitter AMBASS?

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 3/7 2007 0:21

ssk2 skrev:
JOCKE skrev:AMBASS! vad har du själv för medicinsk utbildning? Var jobbar du?
skriv och fråga honom? eller läs historiska inlägg i debatten. en sak är iaf säker när det gäller ambass. han är ingen omvårdnadsromantiker iaf :lol:
Vad kallar du det jag gjorde då?? Det var en ganska tydlig fråga.

PS:Det ser inte bra ut när du försvarar AMBASS mot anklagelserna om att han/hon trycker ner folk, när du själv just tog ett kliv in på den arenan.

AuF

Inlägg av AuF » 3/7 2007 14:01

hejsan.

Man kan säga mycket om ssk utbildningen. Finns mycket att förbättra och att den inte är någon bra utbildning i sig för prehospital vård är vi väl alla överensom. Dock ser jag den som en bra grund för vidare studier. OCH tydligen gör även länder som använder sig av paramedic system detta. Om man ser på USA som man gärna vill jämnföra sig med, så finns den högsta nivå av prehopital vård i en sjuksköterska med vidareutbildning; Flight nurse. Vidare vill jag inte jämnföra dessa system rakt av då utbildningarna säkerligen ser mycket olika ut. Men detta är ju ändå ett bevis på att sjuksköterskor står sig bra även i den prehospitala vården internationellt sett.

Slutligen så börjar ju många stationer redan nu upptäcka fördelarna med att ha roterande personal. Detta ser jag som ett stort plus för ssk i bilarna. En paramedic är nog inte lika välkommen på HIA/IVA/OP/Akuten...

Men visst finns det mycket att förbättra...

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 3/7 2007 14:14

Det är för mig en gåta att vår käre ambass i en tråd företraäder reell kunskap. I en anna tråd pratar han sig varm om en profession som inte har laglig rätt att jobba någonstans där man kan få denna reella kompetens? Är det inte märkligt.

När man sedan frågar om detta får man till svar att ett visst landsting kör provverksamhet. När det då efter mailkonveration med dom som är helt oförstående och påpekar det för ambass är han åter borta med vinden? Det är lätt att skriva stycka insändare här men när man väl får ifrågasätta då finns inte längre argumenten. Det förvånar mig att det är samma sak hela tiden?

Användarvisningsbild
Wernvik
Moderator
Inlägg: 776
Blev medlem: 12/3 2004 21:08
Ort: Anderstorp
Kontakt:

Inlägg av Wernvik » 3/7 2007 16:52

Håll er till ämnet och gör det utan påhopp.
Johan Wernvik
Moderator
http://www.ambulansservice.se

Sjuksköterskan

Inlägg av Sjuksköterskan » 3/7 2007 18:37

AMB ASS har väl länge visat vilken drömmare och praktbluff han är?!

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 3/7 2007 20:13

Lipton skrev:Mas: Bra inlägg!

ssk2: Det är sant att jag och AMBASS haft mycket givande (för mig iaf) konversationer under tidens gång. Frågan om offentlighet har dock varit uppe på forumet flera gånger och jag vidhåller att i en perfekt värld så skulle alla kunna posta inlägg med sina riktiga namn på här. Jag har dock full förståelse för att detta inte fungerar och jag väljer själv att skriva under ett alias och kan således inte kräva detta. Däremot så vet jag att jag med den information som finns att tillgå runt mig skulle kunna få fram allt jag vill veta om mig själv (så som personnummer, namn, adress, telefonnummer, mobilnummer, motorfordon i min ägo osv). Det enda man vet om AMBASS är att han kallar sig AMBASS.
Dessutom är det så att om man skickar ett PM till mig och frågar så får man vanligtvis svar. Speciellt om man ställer specifika frågor. Skickar man PM till AMBASS och frågar om något så får man veta det jag skrev tidigare i tråden. Människan skulle således kunna vara en bot skapad för att propagera för införandet av ett paramedicsystem i Sverige.

Jag kan hålla med AMBASS i vissa frågor men när det gäller införandet av ett paramedicssystem så fyller det enligt mig inte någon funktion. När det gäller försvarandet av ambulanssjukvårdare så håller jag dock med, även om jag anser detta gå stick i stäv med strävan mot paramedicsystemet. Det jag dock aldrig kan acceptera är AMBASS förmåga att skriva sina egna åsikter som om de vore allmängiltiga när personer med mindre kunskaper om saker och ting ställer frågor. Om AMBASS fick agera ensam på detta forum så skulle ett antal unga människor idag gå omkring i tron om att det är en bra idé att läsa till paramedic i Norge om man vill jobba i en svensk ambulans, att vem som helst kan söka tjänster i ambulans för att sedan testas och se om de är lämpliga eller att dagens sjuksköterskestudenter inte kommer kunna få en tjänst i ambulans i framtiden då sjuksköterskor snart blir bannlysta från ambulanserna till förmån för mer "kompetent" personal. Jag vet inte vad du tycker, men jag anser det förkastligt att på detta sätt lura personer som söker kunskaper om hur läget ser ut. Faktum är att vill man jobba i ambulans idag så bör man först läsa den något irrellevanta utbildning till sjuksköterska plus den högst relevanta vidareutbildning i ambulanssjukvård eftersom de gamla komvux-utbildningarna på 40-veckor dels är svåra att få tag i och dessutom ger minimala chanser att faktiskt få ett jobb.

Slutligen så tycker jag att även om jag respekterar AMBASS som en person som jag kan lära mig mycket från, framförallt i vissa frågor så talar denna tråden sitt tydliga språk då AMBASS i just denna tråden blivit MIA sedan två veckor tillbaka. Detta till trots så undrar trådens samtliga läsare en enda sak: Vilka utbildningar, arbetslivserfarenheter och kunskaper besitter AMBASS?
Cheers Lipton och alla andra!

Glädjande och välgörande debatt, även om fokus nu ligger på mysteriet AMBASS.

Tydligen har många uppfattat mina inlägg som kränkande (vilket jag har en smula svårt att förstå) med tanke på att det är ett system jag är kritisk till. De individer som pluggat eller pluggar till syrra är inte min måltavla. Min måltavla är beslutsfattare och personer som sätter detta i system och därtill försöker uppmåla något som inte stämmer med verkligheten.

Jag har många års (kanske i överkant i tid räknat) erfarenhet från både svensk och internationell sjukvård (fokus på prehospvård) och det jag själv brukar kalla "akutmedicin". Jag har för yrket alla tänkbara utbildningar, vilka spänner från grundläggande vårdutbildning ssk 80p (innan 1993 + psykutb från UK) samt läkarutbildning med två inriktningar. Jag har även haft förmånen att tjänstgöra i främmande land och nästan uteslutande åt den privata marknaden (vilka också utför uppdrag åt FM och FN). Har därtill arbetat kliniskt med div områden. Utöver detta också psykoterapi, vilket jag för övrigt är mycket frågande till. Är i grunden militärt skolad och har således ett stort intresse för just grön sjukvård.
.

Jag har alltid försökt att vara uppriktig med min urkund och vissa av forumets medlemmar har jag haft förmånen att träffa. Det är dock sorgligt att jag som debattör (oavsett mina antagonisters synpunkter) inte skall kunna angripa det som jag m. fl. ser som allvarliga systemfel i svensk sjukvård utan att bli satt under eld. Ta debatten med mig istället! Jag har till följd av tidigare öppenhet valt att vara anonym, men försöker i möjligaste mån att upprätta kontakt med de individer som vill fördjupa debatten. Under min medicinska grundutbildning (var redan då kritisk till vissa ting inom vården) fick jag erfara negativa konsekvenser för mina synpunkter som för den tiden inte passade in i den socialistiska strukturen (som då rådde).

När det gäller debatten måste vi alla kunna ha våra åsikter samt därtill kunna faktalägga dessa med referenser i vissa fall. Här har Novisen och Lipton visat prov på gott forskarsinne. Men att utesluta någon för en åsikt är rent förkastligt och det är ej heller bra att forumet i allt större omfattning saknar ambulanssjukvårdare och medicinsk personal.

I mitt fall är jag mer och mer övertygad om att det måste ske drastiska förändringar i utbildningen till syrra (samt vubben) om vi på något vis ska kunna mäta oss med paramedicsystemet, vilket över tid med stor sannolikhet kommer införas i hela EU. Detta innebär att medicinska ämnen på mer avancerad nivå måste in i utbildningen samt att ambulanssjukvården skärper upp fyskrav mm. Idag finns mycket graverande brister och detta måste kunna debatteras. Omvårdnadsjollrandet är för mig ett stort hån mot alla de som verkligen vill bli duktiga på praktisk sjukvård och djupgående akutmedicin.

....Låt oss debattera....
Blood Will Tell

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 3/7 2007 20:20

Niklas Karlsson skrev:Det är för mig en gåta att vår käre ambass i en tråd företraäder reell kunskap. I en anna tråd pratar han sig varm om en profession som inte har laglig rätt att jobba någonstans där man kan få denna reella kompetens? Är det inte märkligt.

När man sedan frågar om detta får man till svar att ett visst landsting kör provverksamhet. När det då efter mailkonveration med dom som är helt oförstående och påpekar det för ambass är han åter borta med vinden? Det är lätt att skriva stycka insändare här men när man väl får ifrågasätta då finns inte längre argumenten. Det förvånar mig att det är samma sak hela tiden?
Cheers Nicklas!

Jag är en sann kamrat av Reell kunskap, därvör vill jag ha verklighetsnära årliga tester för samtlig personal inom ambulanssjukvården. Hur du kommer fram till din kunskap är således mindre intressant. Min erfarenhet är dock att paramedicsystemet bättre rutar personen för prehospital tjänst. Helt logiskt, eller hur?

Jag vet inte vilka landsting du avser. Ska bli bättre på att referera i framtiden. Argumenten är inte desamma. De facto är det tyvärr så att logiska argument (se ssk utbildningen) fortfarande försvaras med att en ssk läser akutmedicin. Inte ett bevis för att så är fallet finns och då är det min "upprepningens" rättighet att skönja klarhet för de läsare som gång efter annan läser försvarstal för en svensk ssk utbildning.

När det gäller KAMBER och SLL tycker jag att nuvarande ordning talar sitt tydliga språk.

((AMBASS))
Blood Will Tell

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 3/7 2007 20:23

Sjuksköterskan skrev:AMB ASS har väl länge visat vilken drömmare och praktbluff han är?!
Jo nog är jag allt en drömmare! En positiv sådan som vill angripa och ställa till rätta. Pröva Du också! Det kan vara välgörande att inte vara en dussinmänniska ibland. Skriv ner dina visioner! Skriv ner dina tankar! Hoppas att du inte slutar drömma...

AMBASS
Blood Will Tell

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 3/7 2007 20:26

AuF skrev:hejsan.

Man kan säga mycket om ssk utbildningen. Finns mycket att förbättra och att den inte är någon bra utbildning i sig för prehospital vård är vi väl alla överensom. Dock ser jag den som en bra grund för vidare studier. OCH tydligen gör även länder som använder sig av paramedic system detta. Om man ser på USA som man gärna vill jämnföra sig med, så finns den högsta nivå av prehopital vård i en sjuksköterska med vidareutbildning; Flight nurse. Vidare vill jag inte jämnföra dessa system rakt av då utbildningarna säkerligen ser mycket olika ut. Men detta är ju ändå ett bevis på att sjuksköterskor står sig bra även i den prehospitala vården internationellt sett.

Slutligen så börjar ju många stationer redan nu upptäcka fördelarna med att ha roterande personal. Detta ser jag som ett stort plus för ssk i bilarna. En paramedic är nog inte lika välkommen på HIA/IVA/OP/Akuten...

Men visst finns det mycket att förbättra...
Hej AuF!

Förklara vad i svensk ssk utbildning som rustar en syrra för internationell tjänst liknande den paramedicen utför? Utbildningarna ser helt olika ut och jag anser att vi behöver en mer medicinsk utbildning för att arbeta inom ambulans- och akutsjukvård. Tyvärr är inte en paramedic lika välkommen på HIA/IVA/OP/Akuten i Sverige då den saknar omvårdnadsteori....Att en paramedic läst medicin tycks spela mindre roll... HELT SJUKT!

//AMBASS//
Blood Will Tell

Låst