emegency nurse practitioners och paramedic NU!

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

Lipton

Inlägg av Lipton » 4/7 2007 23:11

AMBASS skrev:Jag har många års (kanske i överkant i tid räknat) erfarenhet från både svensk och internationell sjukvård (fokus på prehospvård) och det jag själv brukar kalla "akutmedicin". Jag har för yrket alla tänkbara utbildningar, vilka spänner från grundläggande vårdutbildning ssk 80p (innan 1993 + psykutb från UK) samt läkarutbildning med två inriktningar. Jag har även haft förmånen att tjänstgöra i främmande land och nästan uteslutande åt den privata marknaden (vilka också utför uppdrag åt FM och FN). Har därtill arbetat kliniskt med div områden. Utöver detta också psykoterapi, vilket jag för övrigt är mycket frågande till. Är i grunden militärt skolad och har således ett stort intresse för just grön sjukvård.
.

Jag har alltid försökt att vara uppriktig med min urkund och vissa av forumets medlemmar har jag haft förmånen att träffa. Det är dock sorgligt att jag som debattör (oavsett mina antagonisters synpunkter) inte skall kunna angripa det som jag m. fl. ser som allvarliga systemfel i svensk sjukvård utan att bli satt under eld. Ta debatten med mig istället! Jag har till följd av tidigare öppenhet valt att vara anonym, men försöker i möjligaste mån att upprätta kontakt med de individer som vill fördjupa debatten. Under min medicinska grundutbildning (var redan då kritisk till vissa ting inom vården) fick jag erfara negativa konsekvenser för mina synpunkter som för den tiden inte passade in i den socialistiska strukturen (som då rådde).

I mitt fall är jag mer och mer övertygad om att det måste ske drastiska förändringar i utbildningen till syrra (samt vubben) om vi på något vis ska kunna mäta oss med paramedicsystemet, vilket över tid med stor sannolikhet kommer införas i hela EU. Detta innebär att medicinska ämnen på mer avancerad nivå måste in i utbildningen samt att ambulanssjukvården skärper upp fyskrav mm. Idag finns mycket graverande brister och detta måste kunna debatteras. Omvårdnadsjollrandet är för mig ett stort hån mot alla de som verkligen vill bli duktiga på praktisk sjukvård och djupgående akutmedicin.
Utmärkt inlägg AMBASS. Du har än en gång egentligen inte sagt ett ord om vem du är, men nu har vi i alla fall bekräftat att du är både läkare samt sjuksköterska.
Jag tycker det är synd att du inte har möjlighet att på ett bättre sätt kunna klargöra mer om dig själv. Jag har dock full förståelse för detta då jag på grund av mina åsikter hamnat i liknande bekymmer.
Jag vidhåller dock åsikten, som många med mig delar på ett än mer hetsigt sätt, att du ibland tenderar att debattera med kvantitet snarare än kvalitet. Kanske är det så att vi står så långt ifrån varandra att vi inte klarar att se fördelarna i det den andre förespråkar? Jag kan hålla med dig om vissa saker, men samtidigt känner jag att mina argument för varför dina åsikter är fel bemöts med att du än en gång drar dina argument. Antagligen har du fått förklara så många gånger att du numer helt enkelt inte kan säga samma sak på ytterligare ett sätt vilket resulterar i att vi övriga endast hör en skiva med hack i hur du än försöker.

Vi börjar basalt. Vilka vetenskaper anser du att en paramedic bygger sin yrkesverksamhet på (och ja, omvårdnad är en vetenskap om än ung och med mindervärdeskomplex)?

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 5/7 2007 8:01

Håller med lipton. Mycket bra och ödmjukt inlägg AMBASS. Det gör att jag orkar läsa det du skriver och verkligen försöker ta till mig budskapet!

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 5/7 2007 19:25

Lipton och Nicklas!

En gör så gått en kan :lol:. Ni tycks i likhet med mig brinna för en ambulanssjukvård som möter framtiden. Vi har olika syn på hur detta skall ske och vilken väg som är den bästa. Oavsett vilken väg vi kommer att välja kommer debatter och ordentlig undersökning vara direkt avgörande. Skulle det nu bli så att vi kommer ha en svensk modell med syrror (naturligtvis med vubb) i vagnarna är jag helt övertygad om att innehållet i utbildningarna mer kommer att vara transparanta med de internationella paramedicprogrammen. Kanske har ni helt rätt i att jag mellan varven låst mig vid "paramedic". Det viktiga måste ändå vara att sträva efter en ambulanssjukvård där sjukvårdskunskap är prioritet 1.

Gällande min person så kommer vi sannolikt att träffas vid någon konf eller liknande. Ni skulle snart upptäcka vem jag är, då min debattlyssnad även vid dessa konvent är stor :D .

((AMBASS))
Blood Will Tell

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 5/7 2007 19:50

Låt oss, i likhet med det du skriver börja helt basalt. De vetenskaper jag tillskriver paramedicsystemet är främst de medicinska (sjukdomslära mm) samt kliniskt djup som jag anser vara av en helt annan dignitet än den svenska modellen. En skolad paramedic jobbar ofta i fält helt självständigt med patienter och har i regel fått en bättre skolning i allehanda ingrepp (spec. Australiens paramedic). Skillnaden är att en paramedic istället för omvårdnad läser med klassiska medicisnka ämnen och därtill får träning i det som ingår i en svensk läkarutbildning. Tyvärr finns ju idag i Sverige ett motstånd från vissa läkare (ganska många) samt från vissa syrror att öka möjligheten att bedöma patienter mm. Jag vill se en möjlighet i Sverige för en syrra att utvecklas till en skicklig paramedic med förskrivningsrätt och möjlighet att utföra delar av kirurgiska operationer. Idag är "assistent" attityden hos sjukvårdsfolk (i synnerhet bland läkare) på tok för stor. Denna attityd leder till begränsningar (restriction of medical knowledge) i yrkesutövandet och de som står för attityden får vatten på sin kvarn genom att dagens sjuksköterskeutbildning är "proppfull" med omvårdnad. Jag tror att omvårdnad är viktigt och värdefullt, det är dock inte det som bör ingå (i valet mellan medicin & omv) i en prehosp eller akutinriktad utbildning.

Det är som du skriver, omvårdnaden är en "vetenskap" som än ung och den bär med sig mindervärdeskomplex i den akademiska världen. Tyvärr skall den brottas med andra unga "vetenskaper", som genusvetenskap för att nämna en uppstickare. Detta blir tråkigt nog klyddigt för många lärsugna.

Ibland kan jag tycka att den (omvårdnaden) får lite väl okänt kritik och att den nästan får tvinga sig in i andra utbildningar. Vad tror Ni omvårdnad kallas på läkarutbildningen? Faktum är att det finns spår av den. Omvårdnad är värdefullt i en omvårdsutbildning. I en akutmedicinsk utbildning måste andra ämnen enligt mig prioriteras (akutmedicin/räddningsmedicin/).

Det tråkiga i kråksången är att många duktiga och lärhungriga syrror tappar lusten till följd av omvårdnaden och istället läser medicin. Här skulle en medicinskt inriktad vårdutbildning vara perfekt. En annan fördel med att nyttja paramedic är deras mer djupgående kunskaper i div. ingrepp som idag undsätter den allvarliga läkarbristen i tredje världen. Här fungerar även syrror via Läkare utan gränser och många av dessa kan vittna om den kunskap som en tränad paramedic besitter.

Slutligen är paramedicyrket betydligt mer välavlönat internationellt. Men för att inte låsa mig till paramedic skulle detta lika väl kunna handla om en medicinskt skolad syrra som kanske fått välja mellan medicin och omvårdnad.

((AMBASS))
Blood Will Tell

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 5/7 2007 23:36

Hej AMBASS! Kan du beskriva vad det rör sig om för typ av undersökningar respektive behandlingar som du efterlyser i den svenska ambulanssjukvården, som en paramedic till skillnad mot ssk kan/får göra?

ha en god afton alla!!

AuF

Inlägg av AuF » 6/7 2007 13:47

Hej Ambass.

Får en känsla av att du ibland tror att vi inte läser något annat än omvårdnadsteoretiker... Detta skiljer sig säkerligen från skola till skola, Men där jag läste ingick de kliniska studierna i mina 60p. omv. Där ibland 8v. thoraxkir. 6v. hjärta. 4v. ambulans 6v. akuten. (därtill 8v äldreboende 2v VC) . De omvårdnadspoängen var för mig iaf väldigt värdefulla. Så man kanske inte alltid ska luras sig av ordet omvårdnad. Detta kom ju främst till pga av att ssk utbildningen skulle få en akademisk status. Men visst finns de mycket vi kan byta ut mot mer medicinska poäng.


Trevlig helg !

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 6/7 2007 23:40

Jag tror att någon eller några har attityden att akutsjukvård ska vara häftigt, och det finns inget häftigt per definition med att vara sjuksköterska. Skulle vi därimot kalla det paramedics låter det mycket fräckare och vi skulle automatiskt få högre lön, men framförallt, göra ett bättre jobb.


Jag tycker att det börjar bli tröttsamt att höra på samma diskussion om och om igen. Jag skulle vilja veta mer konkret vad gör att kvaliten höjs om vubbade sjuksköterskor ersattes med paramedics.

Här i skåne har vi den högsta medicinska kompetensen som ständigt åker på larm (läkarbilarna, PHAT) och i den oberoende utredningen som har gjorts så har man inte kunnat påvisa en förhöjd kvalite. Varför?
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 7/7 2007 0:14

Jag kan personligen känna att det är väldigt skiftande kvalité på läkarna i bilarna. Långt ifrån alla vågar ta tuffa beslut och mer än ofta är det vi i ambulanserna som får berätta vad som ska göras eller i alla fall föreslå det. Om detta beror på deras specialisering som läkare eller ren osäkerhet vet jag inte men bra är det inte.

Jag tycker att det var på tiden att de satte PHAT under lupp.
Är det kanske så att den rådande läkarbristen på vissa PHATdistrikt som gör att man inte längre kan handplocka de mest lämpade läkarna utan får göra som man gjorde när bristen på vubbade ssk var för stor, man tar in det man får sen ger man dispanser åt specialistutbilningar utan prehospital eller ens akut inriktning för att kunna driva skutan.

Lipton

Inlägg av Lipton » 7/7 2007 1:13

AMBASS skrev:Låt oss, i likhet med det du skriver börja helt basalt. De vetenskaper jag tillskriver paramedicsystemet är främst de medicinska (sjukdomslära mm) samt kliniskt djup som jag anser vara av en helt annan dignitet än den svenska modellen. En skolad paramedic jobbar ofta i fält helt självständigt med patienter och har i regel fått en bättre skolning i allehanda ingrepp (spec. Australiens paramedic). Skillnaden är att en paramedic istället för omvårdnad läser med klassiska medicisnka ämnen och därtill får träning i det som ingår i en svensk läkarutbildning. Tyvärr finns ju idag i Sverige ett motstånd från vissa läkare (ganska många) samt från vissa syrror att öka möjligheten att bedöma patienter mm. Jag vill se en möjlighet i Sverige för en syrra att utvecklas till en skicklig paramedic med förskrivningsrätt och möjlighet att utföra delar av kirurgiska operationer. Idag är "assistent" attityden hos sjukvårdsfolk (i synnerhet bland läkare) på tok för stor. Denna attityd leder till begränsningar (restriction of medical knowledge) i yrkesutövandet och de som står för attityden får vatten på sin kvarn genom att dagens sjuksköterskeutbildning är "proppfull" med omvårdnad. Jag tror att omvårdnad är viktigt och värdefullt, det är dock inte det som bör ingå (i valet mellan medicin & omv) i en prehosp eller akutinriktad utbildning.

Det är som du skriver, omvårdnaden är en "vetenskap" som än ung och den bär med sig mindervärdeskomplex i den akademiska världen. Tyvärr skall den brottas med andra unga "vetenskaper", som genusvetenskap för att nämna en uppstickare. Detta blir tråkigt nog klyddigt för många lärsugna.

Ibland kan jag tycka att den (omvårdnaden) får lite väl okänt kritik och att den nästan får tvinga sig in i andra utbildningar. Vad tror Ni omvårdnad kallas på läkarutbildningen? Faktum är att det finns spår av den. Omvårdnad är värdefullt i en omvårdsutbildning. I en akutmedicinsk utbildning måste andra ämnen enligt mig prioriteras (akutmedicin/räddningsmedicin/).

Det tråkiga i kråksången är att många duktiga och lärhungriga syrror tappar lusten till följd av omvårdnaden och istället läser medicin. Här skulle en medicinskt inriktad vårdutbildning vara perfekt. En annan fördel med att nyttja paramedic är deras mer djupgående kunskaper i div. ingrepp som idag undsätter den allvarliga läkarbristen i tredje världen. Här fungerar även syrror via Läkare utan gränser och många av dessa kan vittna om den kunskap som en tränad paramedic besitter.

Slutligen är paramedicyrket betydligt mer välavlönat internationellt. Men för att inte låsa mig till paramedic skulle detta lika väl kunna handla om en medicinskt skolad syrra som kanske fått välja mellan medicin och omvårdnad.

((AMBASS))
Mycket bra inlägg AMBASS! Jag håller med dig om allt så länge jag får kalla det du kalla för paramedic för ambulanssjuksköterska och paramedic med förskrivningsrätt för Emergency Nurse Practitioner. Och så länge jag får det så kan jag till och med förena mig med dig i kampen för att införa paramedics med förskrivningsrätt i Sverige! :wink:
Nu känner jag igen dig i debatten!

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 8/7 2007 17:25

Lipton skrev:
AMBASS skrev:Låt oss, i likhet med det du skriver börja helt basalt. De vetenskaper jag tillskriver paramedicsystemet är främst de medicinska (sjukdomslära mm) samt kliniskt djup som jag anser vara av en helt annan dignitet än den svenska modellen. En skolad paramedic jobbar ofta i fält helt självständigt med patienter och har i regel fått en bättre skolning i allehanda ingrepp (spec. Australiens paramedic). Skillnaden är att en paramedic istället för omvårdnad läser med klassiska medicisnka ämnen och därtill får träning i det som ingår i en svensk läkarutbildning. Tyvärr finns ju idag i Sverige ett motstånd från vissa läkare (ganska många) samt från vissa syrror att öka möjligheten att bedöma patienter mm. Jag vill se en möjlighet i Sverige för en syrra att utvecklas till en skicklig paramedic med förskrivningsrätt och möjlighet att utföra delar av kirurgiska operationer. Idag är "assistent" attityden hos sjukvårdsfolk (i synnerhet bland läkare) på tok för stor. Denna attityd leder till begränsningar (restriction of medical knowledge) i yrkesutövandet och de som står för attityden får vatten på sin kvarn genom att dagens sjuksköterskeutbildning är "proppfull" med omvårdnad. Jag tror att omvårdnad är viktigt och värdefullt, det är dock inte det som bör ingå (i valet mellan medicin & omv) i en prehosp eller akutinriktad utbildning.

Det är som du skriver, omvårdnaden är en "vetenskap" som än ung och den bär med sig mindervärdeskomplex i den akademiska världen. Tyvärr skall den brottas med andra unga "vetenskaper", som genusvetenskap för att nämna en uppstickare. Detta blir tråkigt nog klyddigt för många lärsugna.

Ibland kan jag tycka att den (omvårdnaden) får lite väl okänt kritik och att den nästan får tvinga sig in i andra utbildningar. Vad tror Ni omvårdnad kallas på läkarutbildningen? Faktum är att det finns spår av den. Omvårdnad är värdefullt i en omvårdsutbildning. I en akutmedicinsk utbildning måste andra ämnen enligt mig prioriteras (akutmedicin/räddningsmedicin/).

Det tråkiga i kråksången är att många duktiga och lärhungriga syrror tappar lusten till följd av omvårdnaden och istället läser medicin. Här skulle en medicinskt inriktad vårdutbildning vara perfekt. En annan fördel med att nyttja paramedic är deras mer djupgående kunskaper i div. ingrepp som idag undsätter den allvarliga läkarbristen i tredje världen. Här fungerar även syrror via Läkare utan gränser och många av dessa kan vittna om den kunskap som en tränad paramedic besitter.

Slutligen är paramedicyrket betydligt mer välavlönat internationellt. Men för att inte låsa mig till paramedic skulle detta lika väl kunna handla om en medicinskt skolad syrra som kanske fått välja mellan medicin och omvårdnad.

((AMBASS))
Mycket bra inlägg AMBASS! Jag håller med dig om allt så länge jag får kalla det du kalla för paramedic för ambulanssjuksköterska och paramedic med förskrivningsrätt för Emergency Nurse Practitioner. Och så länge jag får det så kan jag till och med förena mig med dig i kampen för att införa paramedics med förskrivningsrätt i Sverige! :wink:
Nu känner jag igen dig i debatten!
Gött Lipton!

Tack för bra debatt!
Blood Will Tell

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 8/7 2007 18:54

AMBASS!! kan jag få be om ett svar på min fråga? Vad är det för behandlingar respektive undersökningar som efterlyser, som en paramedic kan/får utföra, som inte en vub ssk får??

Lipton

Inlägg av Lipton » 8/7 2007 22:14

AMBASS: If I may? :wink:

JOCKE: Läste en artikel angående brittiska ECPs en gång. De hade exempelvis full rätt att sluta mindre relativt okomplicerade sår på patienter i hemmet istället för att transportera dessa till en akutmottagning där de får vänta x antal timmar på att få träffa en ortoped eller kirurg för en femminuters sutursession. Detta har jag ännu inte hört att vi har sjuksköterskor som tillåts göra i Sverige.

Användarvisningsbild
Wernvik
Moderator
Inlägg: 776
Blev medlem: 12/3 2004 21:08
Ort: Anderstorp
Kontakt:

Inlägg av Wernvik » 9/7 2007 11:00

Lipton skrev:JOCKE: Läste en artikel angående brittiska ECPs en gång. De hade exempelvis full rätt att sluta mindre relativt okomplicerade sår på patienter i hemmet istället för att transportera dessa till en akutmottagning där de får vänta x antal timmar på att få träffa en ortoped eller kirurg för en femminuters sutursession. Detta har jag ännu inte hört att vi har sjuksköterskor som tillåts göra i Sverige.
Är detta med behandling av enklare sjukdomsfall något som vi inom abulanssjukvården ska hålla på med? Inte i min värld i alla fall. I min värld ska denna patient ta sig till sin VC för att få detta åtgärdat. Inte ringa efter ambulans och låsa upp en ambulans för detta.
Johan Wernvik
Moderator
http://www.ambulansservice.se

Tompa31

Inlägg av Tompa31 » 9/7 2007 14:01

Wernvik skrev:Är detta med behandling av enklare sjukdomsfall något som vi inom abulanssjukvården ska hålla på med? Inte i min värld i alla fall. I min värld ska denna patient ta sig till sin VC för att få detta åtgärdat. Inte ringa efter ambulans och låsa upp en ambulans för detta.
Kan inte annat än att hålla med Wernvik........

Detta skulle bara medföra ännu större brist på ambulansenheter i vårt redan tungt belastade Sverige.

Nä sådant skall patienten söka för hos VC som skall kunna genomföra detta enklare ingrepp/behandling. Svårare ingrepp eller behandlingar skall enligt min mening även i fortsättningen transporteras till Akutsjukhus för behandling av kvalificerad personal där.

//Tompa

Lipton

Inlägg av Lipton » 9/7 2007 18:34

Wernvik och Tompa31: Betänk först att artikeln var skriven i storbrittanien. Jag håller med dig om att du inte behöver åka ambulans för att du slinter med kökskniven. Men vad händer när Agda på hemmet ramlar och får ett stort jack i pannan som blöder ymnigt. Personalen kommer tillkalla ambulans för att transportera Agda och i nio fall av tio får Agda sedan ligga på akuten med eventuellt både ABS-dynor samt peang under en liten mössa i väntan på att doktorn skall få tid. I det tionde fallet har personalen möjlighet att kunna ändra slutdestination på transporten på egen hand för att istället köra till närmsta vårdcentral.
Betänk sedan att en ECP inte är samma sak som en ambulans. Originalfrågan gällde vad en del personalkategorier tillåts utföra utomlands som svenska VUB-syrror tjänstgörande i ambulans ej får göra. Detta var ett bra exempel som jag faktiskt har en bakomliggande undersökning som styrker. Ett annat bra exempel, Tompa31, är när Agda blir tjostig och får svullna underben. Vad tror du binder mest enheter, att transportera henne till akutsjukhus eller att spruta furix på plats? Det ena alternativet frigör ju en ambulans direkt på hämtplats. Din sista mening Tompa31 går att tolka som att det saknas kvalificerad personal i ambulansen, är det så du menar? Den dagen vi kan enas om att vi är kvalificerade kan vi också få möjlighet att utföra fler arbetsuppgifter, och då kommer det också komma mer pengar vilket innebär högre löner samt också fler enheter. Alltså kommer behandling på hämplats inte innebära att antalet gripbara enheter blir mindre, snarare fler.

Jag vet att det i Karlsborg finns/fanns ett projekt där kommunens sköterskor hade tillgång till en doktor på KSS i Skövde och därmed via telefon kunde få samma ordinationer som patienterna hade fått flera timmar senare på akuten direkt och sedan påbörja, genomföra och avsluta behandlingen i hemmet eller på äldreboendet i de flesta fall. Detta projekt hade säkert massor med barnsjukdomar men är i min mening ändå ett utmärkt exempel på hur resurserna kan användas optimalt. Detta bör ju ha sparat resurser både på akutmottagningen samt på ambulanssjukvården. Någon som vet mer kan väl berätta lite?

Ps. Tompa31, än en gång! Menar du att Karlsborgs kommunsjuksköterskor är mer kvalificerade än dig? :lol:

Låst