Anestesisjuksköterska eller ambulanssjuksköterska?

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

robbbban
Inlägg: 25
Blev medlem: 22/7 2007 16:10

Anestesisjuksköterska eller ambulanssjuksköterska?

Inlägg av robbbban » 22/7 2007 16:15

hej, ska plugga till sjuksköterska men nöjer mig inte med det. vill jobba inom ambulanssjukvården, så ja undrar så klart lite om löner. vad är skillnad mellan narkossyrra och ambulanssjuksköterska? får man jobba på ambulans som narkossyrra och är det stor chans att man får jobb?

skriv gärna om era erfareheter om yrket!


mvh:robbbban

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 23/7 2007 17:58

Hej!! Kul att du är intresserad av ambulansyrket!

Om man tittar på lönerna för en ambulanssyrra så är de precis lika usla som överallt annars inom vården.
Ska man jobba inom ambulansen, är väl tanken att man ska ha ambulansvubben, men visst får du jobb som narkossyrra med. Det är många här på forumet som förespråkar anestesisyrror i ambulanserna men, själv har jag svårt att förstå varför.
Har man en specialistutbildning som är anpassad för ambulansyrket så ska man klart ha den. en anestesisysters huvuduppgift är att stå på en op-sal och söva patienter och de har egentligen ingen prehsopital utbildning. Att söva patienter prehospitalt är dessutom mycket ovanligt.

jag tycker nog att du ska fundera på om du verkligen vill jobba som anestesisyrra eller ambulanssyrra. Jag har svårt att förstå dem som läser anestesi för att sedan gå direkt till ambulansen efter skolan. Det finns distrikt i landet där amb-ssk och narkos-ssk skiljer sig åt inom ambulansen och har man då ingen erfarenhet från anestesi innan så funkar det kanske inte så bra.
Detta är mina egna åsikter och det finns flera här som inte delar dem så du kommer nog få en hel del blandade svar.

Lycka till

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 23/7 2007 18:12

När jag var ny så var jag helt säker på att jag bara skulle jobba på ambulansen. Nu efter några år så ser jag fördelar med att vara bred och att rotera mellan olika tjänster. Det är självklart att det inte passar alla. Om du vet med dig eller känner just nu att det bara är på ambulansen du vill jobba så tycker jag att du ska läsa ambulansvubben. Om du vill rotera senare så går det ju komplettera med en till vubb. Att läsa anestesi för att sedan enbart jobba i ambulans är inte bortkastat men tillför mycket mindre än en bra ambulansutbildning. Vidare tror jag att det är nyttig erfarenhet att jobba inom slutenvården ett tag innan man börjar inom ambulansen eller går en vubb.

//Novisen
Specialist anestesi och ambulans

118118

ändlös diskussion.... alla vet ju svaret!!

Inlägg av 118118 » 23/7 2007 18:29

åka runt som tredje man i en termin som veteran eller som rookie i ambulansen ger absolut ingenting förutom att bära väskor och dra bår samt skriva omv arbeten om bemötande..... nivån är låg hur man än vrider och vänder på det. Kraven på praktiken är löjlig, och nivån på seminarier och tentor ska vi inte ens tala om....

Det är först när man börjar jobba som ordinarie som man lär sig jobbet, tyvärr är det så.

Narkosvuben lär dig intub, ventilera, tunga läkemedels verkan (morfin, fentanyl, dormicum, benzo etc), men inte minst en klinisk blick som heter duga när det avser luftvägar, saturation, blodtryck hjärtfrekvens, EKG etc. Framförallt lär du dig ta snabba beslut, och att den patient som ser friskast ut är ofta den som oväntat vänder och blir dålig snabbt ungefär som i ambulansen.

Kraven är höga på dig som person, många hoppar av anestesivuben för att de inte klarar pressen och nivån. Vad jag vet har ingen behövt hoppa av amb vuben.

En specialistkompetens som man alltid har nytta av i bilen med andra ord, samt möjligheter efter ambulansen att jobba vart faaan du vill!!!

Lipton

Re: ändlös diskussion.... alla vet ju svaret!!

Inlägg av Lipton » 24/7 2007 17:32

118118: AmbulansVUBen kanske ställer lägre krav än narkosvubben. Men åandra sidan har jag aldrig hört någon hävda att man kan lära sig narkosjobbet på plats. Det finns däremot masstal som hävdar att man kan lära sig ambulansjobbet i ambulansen. Det man däremot aldrig kan lära sig genom att jobba är katastrofmedicin, sjukvårdsledning och övriga väldigt ambulansspecifika bitar av jobbet därför att när det blir aktuellt att prova på dem ligger man redan så mycket efter att man faktiskt måste veta vad man pysslar med. Därför skall man läsa ambulansvubben om man vill jobba i ambulans, vill man jobba i ambulans och ha narkoskompetens så kan man läsa en VUB till och sedan rotera mot OP. Vill man jobba i ambulans utan att behöva läsa en VUB så finns det en lämplig utbildning i Örebro men den är ett år längre än VUBen och troligtvis på lägre nivå så då känns VUBen som ett gott alternativ, för att inte läsa någon ambulansutbildning alls är inte ett alternativ. Anställning av allmänsyrror i ambulanstjänst är enligt mig ett ofog som ej skall förekomma.

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 24/7 2007 17:46

Man läser Katastrofmedicin, akutsjukvård och viss prehospital vård på Ane-vubben... iaf gjorde vi. Men det är mer fokuserat på att man ska ingå i en sjukvårdsgrupp eller följa med en transport som tredje person.

Den nyexade narkossköterskan som inte behöver "lära sig jobbet på plats" skulle inte jag vilja bli sövd av... På UMAS i Malmö är det ett års bredvidgång innan du börjar söva "själv". På många kliniker är det från 6 månader till 1 års s.k. introduktion där du går med en van narkossköterska innan du blir självständig. så att man lär sig jobbet på Vubben är inte riktigt sant. Men jag förstår vad du menar. Men jag skulle nog hävda att man kan lära sig det ambulansspecifika utan att gå ambulansvubben. Pratar vi tex katastrofmedicin eller sjukvårdsledning kommer du att behöva öva på det regelbundet ändå för att du ska kunna ha någon användning av det.

Men visst, kommer du som första ambulans till en trafikolycka mellan en fullproppad buss och en tankbil redan andra veckan på sommarvicket är du nog mer förberedd om du går amb-vubben.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 24/7 2007 19:10

Jag läste ambulansvubben efter narkos och jag var väldigt nöjd med båda utbildningarna. Vi hade samma samma tentor, samma förläsare och både egna seminarium och seminarium i tvärgrupper. 33p läste vi gemensamt. Att den kliniska utbildningen är dålig beror väl mer på att ambulansensjukvården är värdelös på att handleda vubbelever. Oftast går man på sidan precis som en militärelev eller någon från omvårdnadsprogrammet. Till viss del ligger ansvaret hos skolorna men jag tror att arbetsgivarna måste bygga upp bättre planer på hur den kliniska utbildningen ska gå göra bättre för eleverna. Vidare kan jag säga att jag fick 3 veckors inskolning på narkosen när jag började där.
Specialist anestesi och ambulans

118118

om man måste välja en VUB initialt - finns bara ett svar

Inlägg av 118118 » 24/7 2007 19:20

o det är ane, sen kan man dribbla runt som tredje man i en termin och man känner för att få den formella amb kompetensen!!!!

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 24/7 2007 19:25

Vi hade 5 veckor klinisk praktik på ambulansvubben. Var på IVA, akuten, räddningstjänst och akutbil.
Specialist anestesi och ambulans

Lipton

Inlägg av Lipton » 25/7 2007 9:39

peder: Visst behöver man gå bredvid innan man börjar jobba på riktigt vart man än är. Men bredvidgång handlar oftast mer om att lära sig lokala rutiner än att lära sig arbetet. Destå självständigare arbete destå mer bredvidgång vilket antagligen är anledning till att man som narkossköterska alltid får mer än tre veckors introduktion (Novisen: du är en legend! :lol: ).
Min poäng var att en allmänsjuksköterska vill nog ingen bli sövd av och den får heller inget jobb på en anestesiklinik med att stå på operation och söva. En allmänsjuksköterska med lång och bred erfarenhet skulle möjligtvis kunna få anställning på en intensivvårdsavdelning eller som operationssköterska, men då handlar det väl vanligtvis om prova på under handledning för att sedan få VUBen betald. Jämför detta med hur det ser ut i ambulanssjukvården där det sällan ställs krav på ambulansutbildning. Detta brukar enligt annonserna vara önskvärt eller meriterande, tillsammans med erfarenhet av akutsjukvård och eller ambulanssjukvård.

Och som Novisen påpekar så är organisationerna sällan bra på att ta hand om och handleda studenter, så varför tas det då för givet att de är mycket bättre på detta när det gäller nyanställda? Min gissning är att den som inte fått utbildning sedan tidigare kommer missa det mesta av den teoretiska utbildningen. Låt oss säga att man åker bredvid 6 månader innan man börjar jobba själv, har aldrig hört någon som fått så lång introduktion men vi säger så ändå. Då hinner man antagligen se det mesta och bortsett från teorin i vissa delar ha kunskaper som motsvarar VUBen. Det är dock inte säkert att man på sex månader träffat patienter som krävt allting som finns i bilen (hade visserligen en lumparkompis som hann med detta på tre veckor) och då missar man således någon del vilket man kommer på den dagen man skall använda denna och inte har en aning om hur det fungerar. Och än en gång, jag har aldrig hört talas om någon som fått gå sex månader som tredjeman. I debatten om ambulanssjukvårdares vara eller icke-vara har jag ju ofta menat att med en sådan introduktion kan man anställa i princip vilken undersköterska som helst med erfarenhet från akutsjukvård.

Novisen: Klinisk utbildning på avdelning, IVA, OP, narkos ja till och med vårdcentral så deltar man i arbetet med patienterna hela dagen (eller sitter i telefon och svarar på frågot om huvudvärken kan vara CVL som aftonbladet säger :roll: ). Hur som helst så ger detta massor av intryck att reflektera över vilket handledarna ofta gärna gör såvida avdelningen inte är fullbelagd. Ofta hinner man också med att få information om olika projekt och arbeten som är specifika för avdelningen osv.
Klinisk utbildning på ambulans så dricker man kaffe, spelar innebandy, tjötar skit, sover, käkar lunch, lyfter skrot, ser på teve käkar middag, spelar playstation, surfar på nätet och deltar i patientarbetet. Detta ger visserligen också massor med intryck men att reflektera över Lara Crofts tuttar, Nisses engagemang i innebandyn, webbens innehållslöshet och ens egna biceps utveckling gör en knappast till en bättre vårdare. Jag vågar inte uttala mig lika generellt här men jag tror nog att det är ganska ovanligt att man blir informerad om olika projekt och förbättringsarbeten samt får föreläsningar av olika personer på stationen som råkar ha ett eget intresse om exempelvis EKG eller traumavård. Ändå är det ytterst få stationer i landet där man är ute så mycket att detta inte skulla hinnas med.

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 26/7 2007 18:23

Novisen skrev:Jag läste ambulansvubben efter narkos och jag var väldigt nöjd med båda utbildningarna. Vi hade samma samma tentor, samma förläsare och både egna seminarium och seminarium i tvärgrupper. 33p läste vi gemensamt. Att den kliniska utbildningen är dålig beror väl mer på att ambulansensjukvården är värdelös på att handleda vubbelever. Oftast går man på sidan precis som en militärelev eller någon från omvårdnadsprogrammet. Till viss del ligger ansvaret hos skolorna men jag tror att arbetsgivarna måste bygga upp bättre planer på hur den kliniska utbildningen ska gå göra bättre för eleverna. Vidare kan jag säga att jag fick 3 veckors inskolning på narkosen när jag började där.
Vilka lärare hade ni på vubbarna, läkare med akutmedicinsk erfarenhet eller fd. syrror? Hur många veckor akutmedicin innehöll vubbarna?

(AMBASS)
Blood Will Tell

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 26/7 2007 22:46

Nästan alla föreläsare var läkare och då företrädelsevis Överläkare och ST läkare från anestesiologen men även Barnläkare, Infektionsläkare mm. Kursansvariga (som i båda fallen även jobbade kliniskt inom sin specialite) höll i seminarium, övningar och vissa föreläsningar. De enda sjuksköterskor som jag kommer idag kommer på höll i föreläsningar var en barnmorska i akut obestetik och en sjuksköterska som föreläste om EKG (som hon även gjorde på läkarlinjen). En längre kurs som hölls i katastrofmedicin hölls av AKMC som kursansvarig (akut och katastrofmedicinskt centrum). Alla fick gå PHTLS, PS, TEAMTRÄNING och Hypertermiutbildning och då var flera av instruktörerna sjuksköterskor.

Vi läste akutmedicin under hela utbildningen enligt min definition.
Specialist anestesi och ambulans

Tompa31

Inlägg av Tompa31 » 26/7 2007 23:25

AMBASS skrev:Vilka lärare hade ni på vubbarna, läkare med akutmedicinsk erfarenhet eller fd. syrror? Hur många veckor akutmedicin innehöll vubbarna?

(AMBASS)
Majoriteten av föreläsarna på den ambvubb jag läste var läkare med specialitet inom de områden de föreläste i. Några få föreläsningar under 1 år var av sjuksköterskor och då var det exempelviss inom förlossningsvård (barnmorska), psykiatri, Tolkning av EKG (HIA-syster), Prehospital Sjukvårdsledning (ambvubbad ssk med utbildningsansvar för PS). Alla av dessa sjuksköterskor var i aktiv tjänst inom det akutmedicinska område de företrädde.

Till och med de lärare vi hade med ssk-bakgrund var till viss del fortfarande aktiva inom sin specialitet, och ingen av de var ovubbade inom det akutmedicinska området.

Så med andra ord AMBASS det är inte så nattsvart som du vill få det att låta, även sjuksköterskor kan inneha adekvat akutmedicinsk utbildning, kunskap och erfarenhet.

//Tompa

robbbban
Inlägg: 25
Blev medlem: 22/7 2007 16:10

Inlägg av robbbban » 27/7 2007 0:07

tack för alla svar, har lite att fundera över nu:P
men om man ser på löner mellan narkossyrra och ambsjuksk skilljer det mycket?

Lipton

Inlägg av Lipton » 27/7 2007 9:34

AMBASS skrev: Vilka lärare hade ni på vubbarna, läkare med akutmedicinsk erfarenhet eller fd. syrror? Hur många veckor akutmedicin innehöll vubbarna?

(AMBASS)
För att nyansera det hela något:
40-veckors PU Amb.Sjv. som du ofta anser vara mer lämpad för ambulanstjänst än andra utbildningar kan jag inte dra mig till minnes en enda föreläsning av läkare. Dock hade vi mycket föreläsningar och övningar med andra yrkeskategorier med akutmedicinsk erfarenhet, så som aktiva ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterskor. Samt annan utbildning från narkossköterska med utbildningsansvar, akutbilspersonal, några av sveriges bästa losstagare, barnmorska samt en sjukhuspräst.
Sjukvårdsutbildning under VPL som du (och jag till viss del) också gärna håller som lämplig för ambulanstjänst, genomfördes av ett sjukvårdsbefäl utan någon egentlig civil erfarenhet vilket med tanke på att vi inte krigat "på riktigt" de senaste 200 åren helt utan militär erfarenhet av akutsjukvård. En röntgensjuksköterska med hyfsad erfarenhet som dock hävdade att människan var likvärdig gurkan vad gäller vattenbestånd. En sjuksköterska helt utan klinisk erfarenhet som gått från högskolan till MHS. En frivilliganställd från det tidigare utbildningsåret som helt saknade erfarenhet. Samt en ambulans/narkossköterska med erfarenhet från både rullande och flygande ambulanssjukvård, hospital akutsjukvård och internationell tjänst. Den enda doktorn vi träffade var på en övning och då höll han en föreläsning som egentligen vem av oss som helst hade kunnat hålla vid det laget.

Jag håller dock dessa två utbildningar som fullt godtagbara och till viss del utmärkta för det jobb man förväntades göra efter dem. Detta ger dock lite nyans till den beskrivning av VUBarna som vi fått här eftersom de tycks hålla en långt högre nivå vilket enligt den allmänna uppfattning borgar för att studenterna då också får mycket bättre kunskaper.
Sedan kan jag efter min sjuksköterskeutbildning känna ett visst behov av att AMBASS svarar på denna fråga: Vem är bäst lämpad att undervisa, en sjuksköterska med specialistutbildning och erfarenhet inom området samt erfarenhet och ett intresse av att undervisa, eller en doktor med samma specialkunskaper men egentligen inget intresse av att undervisa?

Skriv svar