SPINEBOARD

Här diskuteras allt som rör den medicintekniska utrustningen.

Moderator: ambus

ambulansbil112

SPINEBOARD

Inlägg av ambulansbil112 » 28/8 2007 15:52

Hej!
Jag undrar varför vi använder spine board när det finns andra utmärkta hjälpmedel, som höganäs bräda, vacum madrass, scop bår eller vanlig amb madrass.

Nä bort med tortyrbrädan. Vi lever på 2000 talet.

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 28/8 2007 16:11

Därför att amb-madrassen och höganäsbrädan inte har möjligheten att imobilisera patienten i den utsträckning som en spineboard eller vacuummadrass har. Höganäsbrädan är kanon när man ska plocka ut folk ur bilar och liknande men inte som tranportbår för traumapatienter.
Men visst finns det andra nyare redskap som är kombination av tex spineboard och scoopbår som verkar väldigt bra.

Lipton

Inlägg av Lipton » 28/8 2007 17:38

Vad är tortyr med att ligga på en modern spineboard? Och på vilket sätt skulle detta skilja sig från en scoopbår? Tills höganäsbrädan börjar tillverkas i ett bättre material så är min åsikt att den skall väck så fort patienten är extricerad då den är snorkall att ha mot kroppen.

Hur fungerar det efter avlämning i övriga landet? Röntgas patienten direkt på spineboarden? Eller släpper man loss en helt immobiliserad patient för att flytta till traumatransfer eller stockvända innan detta på akuten?
Finns det någonstans där man gör en kinisk undersökning och känner över ryggraden på plats och sedan förbereder patienten för att röntgas direkt i det fixeringsalternativ man använder?

Min upplevelse är att en fullt utmärkt imobilisering ofta släpps på akutrummet av olika anledningar. Borde det inte gå att imobilisera patienten färdigt på hämtplats för att på så sätt skynda på omhändertagandet på akutmottagningen?

ambulansbil112

spineboard

Inlägg av ambulansbil112 » 28/8 2007 18:38

Men varför lägger vi en patient på plant underlag när man misstänker en fraktur på någon ryggkota. Det finns inte en patient med ryggskott som ni kan lägga på spineboard. Hur känns det då att ligga med en fraktur????

Många patienter klagar att det är obekvämt att ligga på brädan, det gör ont. Men det ska kanske göra ont när man kommer till sjukhus, varför kör vi dem dit annars?

Låt traumapatienten ligga på vanlig ambulansmadrass, gör det bekvämt och lugna.

Lägger ni bara patienten på brädan för att ni ska kunna köra prio 1 till sjukhus?

Människor som har ont när de rör sig ligger stilla.

Det gör även vakna trauma patienter.

Men fortsätt ni andra bödlar med tortyrbrädan...

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 28/8 2007 19:52

LIPTON: Här nere hos oss så ska ju både kirurg och ortoped klämma och känna innan man beslutar om fortsatta undersökningar. Detta innebär att en immobiliserad patient lossas från brädan/vacuummadrassen och loggrollas för att komma åt att inspektera ryggen. Om man har den minsta misstanke om att patienten har någon skada på ryggen så är det fortsatt spineboard och upp snabbt som ögat till CT.

ambulansbil112: Jag vet inte vad du har gått för skola eller var du jobbar men någon vidare traumautbildning lär du inte ha!

Hur immobiliserar du en patient med misstanke om spinalskada på en vanlig bårmadrass?

Om du har en traumapatient som är förlamad från tex midjan och neråt. Lägger du då denne på en vanlig madrass, och kör prio2 in till sjukhuset?

du nämner att man inte kan ha en patient med ryggskott på en spineboard. Jag har haft många patienter med ryggont som har upplevt spineboarden som riktigt skön, just för att de ligger hårt, plant och stilla. Oavsett hur stilla man försöker ligga på båren så är bilen i rörelse och då även den som ligger på båren. Risken är väl snarare att patienten ligger och spänner sig i kurvorna.

Om du nu har en patient som har mycket ont, smärtstillar ni inte då eller?

Lipton

Inlägg av Lipton » 28/8 2007 20:05

Ambulansbil 112: Du kan ju omöjligt få en traumapatient från olycksposition till en bår i hjärtläge utan att böja i kotpelaren, eller hur? Alltså måste du tydligen placera dina traumapatienter på en plan bår, och således undrar jag hur du gör när en av dessa får för sig att kräkas?
Slutligen måste jag fråga om det aldrig slagit dig att man kan polstra spineboarden innan för att patienten skall få det något mer bekvämt?

JOCKE: Alltså ignoreras fullständigt det faktum att patienten ligger helkroppsfixerad? Detta om något borde ju tyda på att ambulanspersonalen faktiskt haft en liten misstanke om skada på ryggraden, eller?
Fungerar det likadant om en PHAT-läkare varit med på olyckasplatsen och undersökt patienten?

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 28/8 2007 20:41

Det spelar ingen som helst roll om PHAT har varit ute och tittat.
Sen är det en annan aspekt som spelar in när vi har flera skadade som åker bräda in. Då är problemet att, för några år sen, innan vi hade spineboard i våra bilar, var det räddningstjänsten som stod för brädorna och de hade ett utbyte med akuten där det alltid stod tomma brädor till dem. De brädorna vi har är inte likadana! de brädorna som står på akuten passar inte i hållarna i våra bilar! Skitsmart!!! Därför kan det bli så att man i samband med loggrollning, byter bräda för att tex bilarna från våra ytterstationer ska kunna vara kompletta igen.
Inte helt optimalt va?

Men hur som helst så borde det räcka med att vi säger att patienten har ont i ryggen. Jag tycker heller inte att man ska lossa patienten innan rtg.

Tompa31

Re: SPINEBOARD

Inlägg av Tompa31 » 28/8 2007 21:46

ambulansbil112 skrev:Hej!
Jag undrar varför vi använder spine board när det finns andra utmärkta hjälpmedel, som höganäs bräda, vacum madrass, scop bår eller vanlig amb madrass.

Nä bort med tortyrbrädan. Vi lever på 2000 talet.
Du med mig skämta aprilo...............

Tror det finns ett enormt behov av att läsa lite traumasjukvård innan man skriver sådana inlägg.

//Tompa
Senast redigerad av 1 Tompa31, redigerad totalt 29 gånger.

Lipton

Inlägg av Lipton » 28/8 2007 22:09

JOCKE: Jag förstår de rent logistiska bekymren, även om jag tycker att de inte borde drabba patienten. Här saknar ju bilarna brädor helt och hållet så om inte lokala räddningstjänsten råkar äga en bräda så vacumpackas patienten. Sällan helt optimalt heller, men nu är det som det är.
Vad gäller doktorernas jobb på akutrummet så har jag visserligen förståelse för att de behöver göra en klinisk undersökning eftersom de trots allt ansvarar för patienten. Dessutom underlättas ju granskningen av en traumaCT om doktorn vet var patienten har ont har jag fått det berättat för mig. Dock borde det inte nödvändigtvis vara en doktor som skall pilla på ryggraden för att kunna avgöra detta.
Dessutom så skall ju den kliniska undersökningen också innehålla en rectalpalpation om jag inte är ute och cyklar, och den har jag i aldrig upplevt på akutrummet. Därmed vågar jag påstå att det till någon del (även om den må vara liten) också handlar om vilka arbetsmoment som doktorn tycker om och inte.
För övrigt roligt att vi delar åsikt för en gångs skull.

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 28/8 2007 23:14

Visst håller jag med dig... Det finns ingen patient jag har lagt på bräda utan att ha tagit reda på vart smärtan sitter. Här tycker jag precis som du att detta borde räcka för att inte ta loss patienten och utsätta denne för ytterligare förflyttningsmoment.
När det gäller rektalpalpation så görs detta på alla som klagar över ryggsmärta efter trauma. Ofta ett jobb för AT-läkaren som är med på akutrummet.

Akuten
Inlägg: 418
Blev medlem: 7/1 2005 19:47

Inlägg av Akuten » 29/8 2007 10:06

Det är läkarens ansvar att undersöka patienten på akutrummet. Han/hon har ansvar för att det status och frågeställningar som står i rtg-remissen stämmer. Det är även läkaren som ska dokumentera undersökningsresultaten. Detta ansvar förändras inte även om det har varit en läkare ute på olycksplatsen.

Hos oss har ambulansen i dagsläget inte spinboard utan traumapatienterna immobiliseras i vacuummadrass. Vacuummadrassen går inte att röntga igenom, det blir så mycket störningar på bilderna så de blir svårtolkade. Alltså "pyser" vi vacuummadrassen, klipper/tar bort kläder och flyttar vi över till akutens Traumatransfer i samband med stockvändning och undersökning av patientens baksida. På denna Traumatransfer kan de sedan ligga i 12 timmar om det behövs.

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 29/8 2007 11:32

Det är ju ganska bra att man får ligga så länge på den. Men det är väl knappast troligt att det behövs? Här nere har vi en maxtid på 2 timmar på brädan vilket kan bli tajt om det är kö till rtg.

ambulansbil112

Inlägg av ambulansbil112 » 29/8 2007 15:39

Frågor:

Ska en traumapat med förlamning och cirkulatoriskt stabil gå som en prio 1? och i såfall varför?

Ska en patient som krockat i 70 km/h utan nack-ryggsmärta ligga på bräda?

Ska en patient som själv tagit sig ur bilen, gått och satt sig i en annan bil läggas på bräda??

Kan man någon gång bara sätta en halskrage?

Kör jag en patient med misstänkt spinalskada kör jag en mycket lugn 2.a.

Självklart kan jag köra en misstänkt spinalskada på bara amb madrass. Jag polstrar som vanligt och spänner fast pat med flera remmar. Givetvis kör jag lugnt och sansat, vill inte förvärra skadan.

Akuten
Inlägg: 418
Blev medlem: 7/1 2005 19:47

Inlägg av Akuten » 29/8 2007 16:58

JOCKE skrev:Det är ju ganska bra att man får ligga så länge på den. Men det är väl knappast troligt att det behövs? Här nere har vi en maxtid på 2 timmar på brädan vilket kan bli tajt om det är kö till rtg.
Ja, Traumatransfern kan man ligga på max 12 timmar men det är ju ytterst sällan det behövs fast de gånger vi skickar patienten vidare till universitetssjukhus eller ännu längre till annan specialistklinik i t.ex Uppsala så är det ju bra att kunna skicka patienten utan att behöva flytta ytterligare en gång.

Vi har några Spineboards också (liggtid max 2 tim) men de använder vi - av bekvämlighet för patienten - nästan aldrig sedan vi fick Traumatransferna.

Lipton

Inlägg av Lipton » 29/8 2007 17:31

Akuten: http://online.boundtree.co.uk/Scripts/p ... oduct=2085
Tipsa dem om denna produkten om de envisas med att fortsätta vacumpacka. Går utmärkt att köra i CT. Dessutom underbart bekväm att ligga i och mycket stabilare än en traditionell vacummadrass.
ambulansbil112 skrev:Frågor:

Ska en traumapat med förlamning och cirkulatoriskt stabil gå som en prio 1? och i såfall varför?

Ska en patient som krockat i 70 km/h utan nack-ryggsmärta ligga på bräda?

Ska en patient som själv tagit sig ur bilen, gått och satt sig i en annan bil läggas på bräda??

Kan man någon gång bara sätta en halskrage?

Kör jag en patient med misstänkt spinalskada kör jag en mycket lugn 2.a.

Självklart kan jag köra en misstänkt spinalskada på bara amb madrass. Jag polstrar som vanligt och spänner fast pat med flera remmar. Givetvis kör jag lugnt och sansat, vill inte förvärra skadan.
En traumapatient går alltid som etta eftersom det enda man vet säkert är att patienten blivit utsatt för stort våld. Vitala parametrar kan förändras fort. En etta innebär dock inte tegelsten på gaspedalen, blåljus och sirener och två hjul i kurvorna.

Patientfallen svarar jag inte på eftersom man omöjligt kan få tillräcklig info för att fatta beslut utan att träffa patienten.

En halskrage kan man självklart sätta på ensam. Dock skall man då fundera över vad man gör. På en fullt vaken patient hävdar jag att kragen påminner om att inte vrida och vända på huvudet och gör således nytta om man misstänker en cervikal skada. Däremot stabiliserar kragen ensam inte kotpelaren till någon utsträckning värd att diskutera och således skall den kompletteras med en hand på varje sida av huvudet tills ordentlig fixation kunnat göras med exempelvis en spineboard.
Sätter man endast en krage på en patient så kommer mottagande enhet få bekymret med hur och när man plockar bort den. Vanligtvis skapar man alltså bara ett problem längre fram i vårdkedjan när man egentligen inte anser att det är nödvändigt att stabilisera någonting, hade man gjort det hade man ju imobiliserat patienten helt, eller hur?

Slutligen så måste jag än en gång ifrågasätta dig. Att spänna fast en traumapatient på båren är ju helidiotiskt. Fortfarande så sitter ju båren i släden och således kan du inte vända patienten om den börjar må illa.

Skriv svar