Standardvårdplaner

Här diskuteras allt som rör kvalitetsutveckling, projekt m m.

Moderator: ambus

Användarvisningsbild
Wernvik
Moderator
Inlägg: 776
Blev medlem: 12/3 2004 21:08
Ort: Anderstorp
Kontakt:

Standardvårdplaner

Inlägg av Wernvik » 29/1 2005 13:00

Hej

Jag undrar lite om det är någon ambulans som använder standardvårdplaner och hur dom i så fall ser ut. T.ex. vid collum, stroke osv. Planer som man fortsätter med inne på huset. Vet att många akutmotagningar har sådana planer men funderar på om om har spridit sig ända ut till fältet.

Är det något som kunde vara bra att börja med? Om ändå akuten använder en så borde man kunna använda den redan i bilen fär att underlätta fortsatt behandling. Åtminstonde vissa punkter. Eller har jag fel?
Johan Wernvik
Moderator
http://www.ambulansservice.se

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 29/1 2005 16:30

Jag tror inte alltid att vi är hjälpta av dessa men vi skulle säkert agera lite annorlunda många gånger om vi bättre kände till t.e.x. handläggningen av en patient med collumfraktur.

Sen får du gärna berätta mer om standard handläggningen och vad som står på dessa kort. Liknar dom de PM som finns idag, eller?

Akuten
Inlägg: 418
Blev medlem: 7/1 2005 19:47

Inlägg av Akuten » 29/1 2005 20:07

Om patienten har en fraktur kan man - utan att direkt hänvisa till några PM eller standardvårdplaner - välja att sätta iv-nål i motsatta sidans hand/arm. För om frakturen kräver operation så vill Anestesi- och Operationspersonal inte "trängas på samma sida". Då är det praktiskt att ha nålen på den andra sidan.

Givetvis kan man sätta ytterligare en iv-nål när patienten kommer till akuten men om iv-nålen redan sitter "rätt" så kan ju patienten få slippa det sticket.

Anonymous

Säkert rätt väg!

Inlägg av Anonymous » 30/1 2005 21:16

Vårdprogram, även klinikövergripande, kommer på många områden inom den "övriga sjukvården". Självklart måste ambulanssjukvården dra i samma riktning! Wernvik, Du är på rätt spår!

Men det är inte alltid så lätt att få sjukhusklinikerna att delta i diskussionen hur den prehospitala vården skall samordnas för bästa, säkraste och effektivaste patientomhändertagande.....

Men delvis har vi redan detta, kanske utan att tänka på samordningen. Det strålande exemplet är samverkan inom kardiologin med prehospital trombolys eller förbehandling med andra läkemedel (Reopro, betablockad, ASA osv.)

Men sedan behöver vi bli mycket, mycket bättre på andra områden, som vi trodde att vi behärskade. T ex HLR....

Skriv svar