Bröstsmätor och dåligt bemött av ambulanspersonal

Här diskuteras allt som rör ETISKA frågeställningar samt ställningstagande för ambulanspersonal i olika lägen när det gäller på liv & död.

Moderator: ambus

oscar_hbg
Inlägg: 28
Blev medlem: 16/3 2006 12:07
Ort: Skåne

Bröstsmätor och dåligt bemött av ambulanspersonal

Inlägg av oscar_hbg » 22/3 2009 23:04

Hej!

Idag drabbades jag av bröstsmärtor, jag är 19 år, men har en deformation i börstkorgen som en bieffekt från min astma när jag var liten.

Jag är hyfsat sjukvårdkunnig och är inte den som klagar i onödan. Efter att haft ont i i min bröstkorg i cirka 30-40 minuter ringer jag efter uppmaning från min mamma och min sambo sjukvårdsupplysningen, som i sin tur uppmanar mig att ringa 112.

Symptomen jag har är följande, väldigt påverkad av smärtan som är genomträngade, konstant smärta som samtidigt pulsera på det. Det gör ont att andas och smärtan sitter mitt på sternum och sprider sig upp över hals regionerna. Hade även hjärtklappning.

När jag ringer till 112 berättar jag samtliga symptom inklusive min deformation men hon missförstår mig, har jag kommit på i efterhand och tror att det är en deformation på mitt hjärta. Verkar som om sos-operatören sättter mig som förtur. För mig tar det att gå till ambulansstationen 30 min. Efter 20-25 minkom ambulansen.Min sambo gick ner och mötte upp dom, som hälsar på dom utan att bli hälsad tillbaka. Hon säger även till dom att dom borde ta med båren för vi bor på tredje våningen och ingen hiss. Men dom säger att han klarar säkert av att gå, det låter inte så farligt.

När ambulansarna kommer in genom dörren känner jag nästan direkt av att dom inte vill vara där, ungefär som om jag är i vägen. Dom tar syremättnaden och blodtryck som är normalt. Dom frågar mig standardfrågor, men även frågor som jag nästan kändes som frågor för att dom skulle slippa köra mig till sjukhuset. Men efter många och men så körde dom mig, men jag fick trots min bröstsmärtor gå ner från tredjevåningen, dom la mig aldrig på båren utan fick sitta i vårdutrymmet.

Jag bor mitt inne i en rätt stor stad, crika 100 000 invånare, med ett stort sjukhus.

Jag kan ju säga att jag blev väldigt missnöjd av bemötandet jag fick och kände mig missbetrodd utav ambulanspersonalen.

Men jag frågar er,om ni ser att en kille 19 år, ont i bröstkorg, haft ont i 30-40 min,deformation på hjärta ( det var det som kom ut till ambulanspersonalen, men det är bröstkorgen) och ont när han andas.

Är det inte så allvarligt eller är det jag som har fel för mig?

MVH
Oscar

P.S efter 6 timmar på akuten så fick jag gå hem, visa sig vara min deformation som spöka.
Usk och första hjälpare i röda korset

oscar_hbg
Inlägg: 28
Blev medlem: 16/3 2006 12:07
Ort: Skåne

Inlägg av oscar_hbg » 22/3 2009 23:10

Ska även tilläga, att jag var inte säker att det var min deformation som spöka, för jag har aldrig upplevt en sådan smärta innan, för om jag visste att det var min deformation så hade jag inte ringt ambulans. Ha de bra!
Usk och första hjälpare i röda korset

Florence
Inlägg: 43
Blev medlem: 17/10 2008 13:43

Inlägg av Florence » 23/3 2009 9:53

Som du säkert förstår är det jättesvårt att uttala sig om saker vi själva inte har varit med om.
Vi vet inte den exakta utlarmningen samt hur du upplevdes på platsen.

Däremot så ska personalen alltid ha en professionell attityd samt ett bra bemötande.

Märk väl att jag varken säger att de hade det eller inte hade det. Men det är beklagligt att du upplevde det som du gjorde och vi som sjukvårdspersonal ska ju arbeta så att vår patient känner sig väl omhändertagen.
Men vi vet ej alla omständigheterna i detta särskilda fall.

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Inlägg av Isidor » 23/3 2009 10:01

Att det tog 20-25 minuter innan ambulansen kommer på en förtur ser jag inte som nån stor grej. Det är ju aldrig en garanti att det står en ambulans inne på stationen.

SOS-operatören har ju gjort sin bedömning utifrån deras index och de uppgifter du lämnat. Du ringde ju själv ambulansen, vilket innebär att de ganska enkelt kan höra om du är andningspåverkad, mm.
Det är ju såklart svårt att säga vad som är si eller så när man inte har alla fakta.
Du har ju din syn på det hela, och den kanske inte alls stämmer överens med ambulanspersonalens syn på fallet.

Men se det så här... Ingen inom ambulanssjukvården skulle ens tänka tanken att låta en patient gå själv ner till bilen, eller låta patienten sitta i vårdarstolen in till sjukan om det fanns symtom som talar emot det.

Baltazar

Inlägg av Baltazar » 23/3 2009 18:00

Tjena grabben.
Om du själv kunde ringa sjukvårdsupplysningen och senare 112, kunde du väl också ringa efter taxi eller få någon av dina anhöriga att köra dig till akutmottagningen?
Jag går utifrån att larmoperatören vid 112 berättade för dig att det kunde ta en stund innan akutambulansen kunde komma hem till dig....

/Balt

DirtyNurse
Inlägg: 107
Blev medlem: 16/9 2007 15:19

Inlägg av DirtyNurse » 23/3 2009 18:17

Baltazar skrev:Tjena grabben.
Om du själv kunde ringa sjukvårdsupplysningen och senare 112, kunde du väl också ringa efter taxi eller få någon av dina anhöriga att köra dig till akutmottagningen?
Jag går utifrån att larmoperatören vid 112 berättade för dig att det kunde ta en stund innan akutambulansen kunde komma hem till dig....

/Balt


Om sjukvårdsrådgivningen rekomenderar 112 och 112 sedan skickar en ambulans så är väl det ett tecken på att det finns ett vårdbehov i sos ögon. Sos har också möjlighet att skicka andra enheter såsom sjuktransport eller göra andra hänvisningar.

Jag tycker det är fel av dig att gå in med sånna kommentarer när du inte var där Baltazar. Jag tycker det är oproffesionelt!

Frågan var väl desutom hurvida personalen bemöter patienter av olika slag. Inte att patienten, som du kallar "grabben" skulle åkt taxi eller privatbil.

Till avsändaren. Du har ringt till sjukvårdupplysningen, vilket tyder på att du söker stöd i vad du skall göra i situationen, vilket är helt rätt då du vid tidpunkten klarade av det och inte var för dålig. Du vart hänvisad till sos-alarm som bedömde att en ambulans skulle skickas, vilket i mina ögon efter det du beskriver(bröstsmärtor, andningspåverkan) var helt korrekt.

Tyvärr är det så att det händer att patienter känner sig åsidosatta och kränkta av bemötande i vården. Att du påvisar detta är någonting jättebra och fler borde göra som du! Jag kan bara beklaga att du kännt så, men att du tar upp det till en diskussion här visar att du har kurrage och ger personalen en tankeställare och en chans att förbättra sitt bemötande!

Skönt att höra att det inte var någonting akut efter sjukhusbesöket!

Ha en bra dag!
Leg. Sjuksköterska, Ambulanssjukvårdare, Undersköterska

oscar_hbg
Inlägg: 28
Blev medlem: 16/3 2006 12:07
Ort: Skåne

Inlägg av oscar_hbg » 23/3 2009 19:09

Till Baltazar. Om Sjukvårdrådgivningen eller SOS hade sagt åt mig att ta mig till sjukhus så hade jag ju självklart gjort det, men vid tillfället var jag rädd, nervös och hade oerhört ont.

SOS operatörn sa ingenting om hur lång tid det skulle ta. Jag vill inte vara resursslösande och jag har föjlt diskussioner här ett bra tag och vet vad ni tycker om folk som ringer efter ambulans för att dom har ont i tummen, men denna gången hade en smärta som jag aldrig upplevt innan i bröstkorgen, dessutom andningshämmande, om vi säger att det skulle vara din son/dotter som skulle ha dessa symptomen, och bor i annan stad, hade du velat att hon skulle ta taxi eller likande till sjukhus?

Jag har varit i kontakt med ambulans genom första hjälpen gruppen och min gymnasieutbildning jag fick, detta var dock första gången jag fick åka som pat. i ambulans, alla andra gånger jag varit i kontakt med ambulans har jag alltid var beundrat bemötandet från ambulanspersonalen.


Isidor: Från dina inlägg på andra trådar så tror jag att du jobbar i Lund och kan ju säga att det är där jag bor också, även om jag heter oscar_hbg, så flyttade ner dit i november, men en ambulans från brandstationen, till en av dom mest centralaste gatorna i Lund och det ska ta 20-25 minuter, när jag går dit på 30 min, sen kan det även stämma att det inte stod nån ambulans inne, jag vet inte hur beslastningen är hos er, men tycker du att det irrelevant ifall det stod en ambulans inne på stationen?

Men jag tackar för alla synpunker. Hoppas även att slippa träffa ambulanspersonalen i likande omständigheter
Usk och första hjälpare i röda korset

Baltazar

Inlägg av Baltazar » 23/3 2009 23:29

Till Oscar, och inte "grabben" denna gång!

Om du känner dig kränkt och dåligt bemött har du din fulla rätt att kontakta HSAN (Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd) och lägga fram ditt ärende där. Eller varför inte ta kontakt med berörda parter, härunder ambulanspersonalen som kom hem till dig?

Vad vill du egentligen med ditt inlägg? Misstänker att berörd ambulanspersonal har en helt annan uppfattning av situationen än vad du förmedlar på detta forum.

/Balt

oscar_hbg
Inlägg: 28
Blev medlem: 16/3 2006 12:07
Ort: Skåne

Inlägg av oscar_hbg » 23/3 2009 23:49

Det jag egentligen vill, är att veta, är bröstsmärtor och hjärtprobelm som sos operatören trodde inte så högt prioriterat? För ambulanspersonalen sa att dom förstått det som om jag hade en deformation på hjärtat.

För som jag fått veta, både från första hjälpen gruppen, min utbildning och min praktik på ambulans, så är bröstsmärtor väldigt högt prioriterat.

Men jag vet ju inte vilken mer info, som ambulanspersonalen fick. Men jag tackar för alla synpunkter.

Ha de så bra
Usk och första hjälpare i röda korset

Baltazar

Inlägg av Baltazar » 24/3 2009 0:06

Oscar.
Inom ambulanssjukvården arbetar man efter ABCDE-konceptet. Finns det hot på vitala funktioner som t.ex andningssvårigheter och cirkulatorisk påverkan, SKALL mottagande personal vid SOS larma ut detta som prio 1.

/Balt

oscar_hbg
Inlägg: 28
Blev medlem: 16/3 2006 12:07
Ort: Skåne

Inlägg av oscar_hbg » 24/3 2009 9:25

Jo, L-ABCDE är jag väldigt medveten om och själv arbetat efter den metoden många gånger och övat ännu fler gånger. Men då undrar jag varför jag inte fick den prioriteten? Det vet jag att ni inte kan svara på. Men ville även få er syn på fallet och det har jag fått nu :D Så jag tackar ännu en gång och hoppas ni får en bra dag!
Usk och första hjälpare i röda korset

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 24/3 2009 9:44

Du frågar; "är bröstsmärtor och hjärtproblem inte så högt prioriterat?" Svaret är att det ibland är prioterat som 1, ibland som 2. Det beror på omständigheterna och symtomen.
Bröstsmärta per definition är inte alltid prio 1.

Hjärtproblem kan bero på många saker och kan ha många symtom. Endel symtom körs som prio 1, endel som prio 2 eller 3.

Men det verkar ju som om ambulanspersonalen gjorde en korrekt bedömning av situationen (så som jag förstår det var du inte akut hjärt/lung-sjuk), Men tråkigt att du inte är nöjd med bemötandet, eftersom det är en stor del av vårt jobb.

Att det tog lång tid för ambulansen att komma kan du inte hålla ambulanspersonalen ansvariga för, eftersom om det är en prio 2:a är vi ålagda att börja köra inom 3 minuter. Gissningsvis har det inte funnits ambulanser lediga.
I skåne har ambulanstransporterna ökat med 7000 uppdrag utan att extra resurser har tillkommit. Det har faktiskt blivit färre resurser, eftersom läkarbilarna försvann i år. Det är ofta ambulansstationerna står tomma.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

amb.nisse
Inlägg: 79
Blev medlem: 7/3 2009 22:31

Inlägg av amb.nisse » 10/4 2009 10:23

Beklagligt att du fick ett dåligt bemötande inte alls bra. Men att sitt i vårdstolen eller att du inte blev nedburen tycker jag däremot inte är fel. Patienter som kan gå ner får gå, självklart efter bedömning. Patienter som är svårtsjuka, gamla, svaga bär vi ner och låter ligga på båren. Och oskar jag tror inte du vill bli buren om du får välja, ingen skön upplevelse kan jag lova.


Hoppas du blev frisk iallafall
Glad påsk

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Jo då...

Inlägg av ambus » 10/4 2009 16:42

Från fall till fall måste sägas, men inte utan att man inom ambulanssjukvården behöver tänka till lite. Har tyvärr varit med om flera tillfällen då jag sagt ifrån när kollegan av "LATHET" inte vill bära ner några trappor en patient med bröstsmärta, oavsett ung eller gammal- får under inga omständigheter vara en orsak!!! :wink: DÄREMOT kan det vara helt ok att patient, självklart med ssk:s bedömning kan gå NÅGRA steg, det brukar många kunna orka utan problem. Men när det sätts i system p g a att " det är för jobbigt" eller "patienten väger som en elefant"- då är det dags att byta till ett bekvämare arbete och lämna ambulanssjukvården för länge sedan. Helt klart...
En annan del i denna tråd var just prioriteringen, och enligt vår hjärtläkare på Hjärtcentrum, FÅR inte det prioriteras en prio 2:a heller ens när vi får larmet till vårdcentralen, helt rätt anser jag! Man kan inte finlira som ambulansare och anse att man VET att det inte är någon fara med en bröstsmärta med lite ont i bröstet- tänk på de kvinnliga sk TYSTA infarkterna- kan vara BRAK infarkter. VI sätter PRIO OAVSETT SOS bedömning!!! Vi kan prioritera om direkt, bli inte styrd av SOS index, det handlar om att patienten skall komma in lite snabbt till hjärtsjukvård, för en snabb och effektiv behandling- då är vi en del i denna vårdkedja.... En Distr läkare på VC även om han/hon tar ett ekg, kan inte som vi, skicka detta online till HIA, vilket är en avsevärd skillnad där det finns specialister som inte gör annat på dagarna än att diagnosticera och behandla denna patient-typ. Vakna!'
Angående bemötandet finns det många GODA skäl för en del inom
ambulanssjukvården att skärpa till sig, helt klart. Det är FASCINERANDE hur en del beter sig som om de vore kungar bland patienterna, och skulle skämmas! OAVSETT om patienten beter sig illa eller "tveksamt" finns det ingen orsak att vi som professionella skall göra likadant, däremot kan man behöva sätta ner foten ibland. Kanske markera gränsen, jag tänker då ffa på när droger är inblandade. Men däremot vid sådana situationer när man tycker att patienten är allmänt jobbig- bit ihop, för tusan! Det är Ditt jobb, som Du tar betalt för ,eller...?- Grattis. :twisted:
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

Användarvisningsbild
Glock 18C
Inlägg: 218
Blev medlem: 27/7 2006 0:06

Inlägg av Glock 18C » 10/4 2009 19:30

Sjukvårdsupplysningens standardsvar är ju "Ring ambulans!". Har fått åka och hämta folk med nageltrång efter att de ringt sjukvårdsupplysningen. 8)
Takmonterade kulsprutor är alltid mer effektiva än blåljus och sirener

Skriv svar