Vad säger lagen om kompetens i ambulans

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

Lipton

Re: Vad säger lagen om kompetens i ambulans

Inlägg av Lipton » 27/5 2009 16:16

Intressant diskussion!

Så tillvida att många tycks se detta som någonting exklusivt för ambulanssjukvården. Min uppfattning är väl snarare att man under sommaren sänker kvalitetskraven för sjukvården rakt av. Inte på ett uttalat sätt där man skriver tydliga dokument som uppmanar patienterna att skynda sig att bli sjuka under våren eller hellre vänta till hösten för att få bästa vård. Men visst sänks kraven, eller hur?
Det är ju helt enkelt så att som arbetsgivare så är det enklaste att först täcka alla schemarader, på övriga året kan man (oftast) göra detta med vissa krav men under semesterperioderna så blir behovet större än tillgången vilket i ekonomiska termer innebär att man får dumpa priserna (eller kraven). Finns det dåligt med färskpotatis till midsommar så får man ju betala mer (eller välja att käka pasta).
Detta är ju inget unikt för ambulanssjukvården. Jag har arbetat med ett flertal individer på andra platser i vårdkejdan som varit olämpliga på olika sätt men som under sommarmånaderna ändå får fortsätta tills höstkanten i brist på något bättre. När kollegorna klagar hos chefen så ombeds man att bita ihop och stötta eftersom alternativet är att arbeta själv. Till stor del beror detta kanske också på inskolning? Med en individanpassad inskolning kan ju vem som helst göra vilket jobb som helst. Men är du nyutbildad sjuksköterska och dyker upp på en vårdavdelning i slutet av maj så är det ju redan då bestämt att du har tre veckors bredvidgång, kan du ingenting i slutet av denna kanske du kan få några pass till men sedan måste du dra samma lass som dina kollegor (vilket i praktiken innebär att du sliter så gott du kan och dina kollgor "stöttar" för att hålla patienterna vid liv och undvika vårdskador).

Skillnaden är väl snarare att det i ambulanssjukvården blir så mycket tydligare. Dels är det ju ansvarsfrågan som blir jätteluddig av det faktum att ambulanssjukvårdare under övriga året generellt i många fall jobbar utefter sin erfarenhet snarare än de styrande författningarna (vilket moraliskt är helt riktigt enligt mig). Sedan kommer sommaren och då kan man ta in vem som helst som ambulanssjukvårdare eftersom det idag saknas utbildning för arbetet (ta inte åt er Örebroare :wink: ).
Dels är det bristen på adekvat utbildad personal med vilja att tjänstgöra i ambulans som leder till att man kanske väljer pasta till midsommar för att slippa gå hungrig.

Kan det kanske vara såhär att ambulanssjukvård är den enda specialiteten där det sällan krävs någon specialistutbildning. Jag menar på operation så befinner ju sig de flesta patienter för att opereras och är då i behov av någon form av anestesi, på IVA har patienterna oftast ett enormt omvårdnadsbehov som är svårt att uppfylla utan intensivvårdsutbildning men i ambulans så har de flesta patienterna bara behov av transport, påtittning och handhållning och det klarar ju vilken lastbilschaffis med empati som helst. Att det sedan förekommer patienter med behov vars omfattning liknar de på IVA/OP/AM innebär kanske att man kan ta den risken för det kommer ju också finnas bilar i tjänst där kompetensen är tillräcklig.

Går det då inte att lösa bemanningsfrågan för sommarperioderna? Det är klart att det går, men ärligt talat det fungerar ju idag och att då lägga ned så mycket energi på att planera för en bättre lösning? Är det verkligen värt det?
Jag tänker mig att om man flyttar duktig personal åt rätt håll och inte håller så hårt i sin egen organisation så skulle det dels innebära en kompetenshöjning och dels att sommarens kompetens skulle hålla en adekvat nivå.
Alltså att personal som vanligtvis arbetar på akutavdelningar kan gå till akutmottagningar och den personalen kan hjälpa till i ambulansen osv. På så vis kan man kanske bara ha den oerfarna och nyutbildade personalen på avdelningar där patienterna mår relativt väl. Om man dessutom får till sådan rotation under övriga året så innebär ju detta en året runt kompetenshöjning istället för sommarsänkning.
Men som sagt var, det är ju jobbigt att samordna och planera för något sådant och verksamheterna fungerar väl bra idag?

//Lipton - Som kan tänka sig att köpa vanlig potatis till midsommar eftersom pasta är ett sämre alternativ.

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Re: Vad säger lagen om kompetens i ambulans

Inlägg av AMBASS » 27/5 2009 17:21

Hej Lipton!

Sunda tankar från en klok herre. Det stora rättviseproblemet är om kompetenta sökande får stå åt sidan för personer utan formell och reell erfarenhet. Nu vet jag inte hur det var i fallet med ssk studenten, men skulle det finnas personer med formell kompetens och prehospital erfarenhet skall dessa utan tvekan ha jobbet. Utbildning, erfarenhet och personlig lämplighet skall gälla vid alla offentliga tillsättningar. Söktrycket brukar vara bra innan sommaren.

För de personer som inte får sommarjobb och som har utbildning och erfarenhet förstår jag att tillsättningar likt den som beskrivits känns förnedrande. Det finns inte heller objektiva tester som kan skilja de sökande åt. För patientsäkerhetens skull önskar jag att fler ambulansorganisationer också håller fast vid att personalen skall ha rätt kompetens för uppgiften.

Slutligen har vi alla ett eget ansvar att känna våra egna begränsningar. Skillnaden med andra yrken är att det sker tester innan man får hålla i spakarna.

Gött att se dig på forumet Lipton. ///AMBASS///
Blood Will Tell

Akuten
Inlägg: 418
Blev medlem: 7/1 2005 19:47

Inlägg av Akuten » 27/5 2009 20:20

På vår akutmott går vi ner på "sommarbemanning" under sommaren för det finns aldrig tillräckligt många vikarier att tillgå. Dvs. vi har en lägre bemanning sommartid när patienttrycket hos oss ökar märkbart ... :?
Det har ju genom åren inte varit ovanligt att man (sommartid) har varit ensam på skiftet som varit "gammal i gården".

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Re: Vad säger lagen om kompetens i ambulans

Inlägg av Novisen » 27/5 2009 23:48

AMBASS skrev: För de personer som inte får sommarjobb och som har utbildning och erfarenhet förstår jag att tillsättningar likt den som beskrivits känns förnedrande. Det finns inte heller objektiva tester som kan skilja de sökande åt. För patientsäkerhetens skull önskar jag att fler ambulansorganisationer också håller fast vid att personalen skall ha rätt kompetens för uppgiften. ///AMBASS///
Tro nu inte att jag INTE håller med i det du skriver AMBASS men verkligheten beskriver jag lite annars. Vi behöver ungefär 13 ambulansvubbade sjuksköterskor i sommar men har fått 0st. Intresset för att jobba på ambulans är inte så stort som beskrivs. Efter att ha sänkt kraven men ändå ingen sökt så tvingas vi ta in några 5:e terminare för att kunna ge ordinarie personal några sommarveckor semester. Ambitionsnivån sänks under sommaren inom alla områden i vården precis som LIPTON säger....
Specialist anestesi och ambulans

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Re: Vad säger lagen om kompetens i ambulans

Inlägg av AMBASS » 28/5 2009 13:06

I Uppsala bedriver man sedan flera år en kurs för alla nyanställda sommarvikarier. Kursen är ca 8 veckor. Kanske kan det vara något för
de landsting som har få formellt behörigt sökande. Jag tror dock att SoS vid en anmälan skulle ha synpunkter på att SSK studerande vikarierade på akutambulanser. I mina ögon är det skrämmande.

Inom läkeriet kan du i praktiken vikariera som underläkare efter fullgjorda 9 terminer, men då har vederbörande också hygglig klinisk träning.

Finns det inte ambulanssjukvårdare med usk + 20 el 40 veckors att tillgå? Örebro universitet har ju fått ut den första kullen ambulanssjukvårdare. Kanske fick dessa jobba direkt? Eller luggade dom på ett år till SSK? Råder det sådan brist på formellt utbildad personal i vissa landsting?

En sak är säker. Här krävs tester!
Blood Will Tell

Ambulanssjukvårdare

Re: Vad säger lagen om kompetens i ambulans

Inlägg av Ambulanssjukvårdare » 28/5 2009 19:37

När jag sökte mitt första sommarjobb var det krav på 20V. Tiderna förändras verkligen. Om det är så att läkar och sskstuderande kan knega loss en sommar på ambulansen borde jag kunna ta jobb på narkosen :shock: Gäller att hålla sig kry i sommar.

Ambulanssjukvårdare

Re: Vad säger lagen om kompetens i ambulans

Inlägg av Ambulanssjukvårdare » 28/5 2009 19:42

Patient skrev:AMBASS !!

Du utger dig för att vara läkare o borde ha känsla för.... . Du kritiserar starkt utbildningsnivåer och kunskaper inom ambulansväsendet. Hur ser du på att vem som helst kan läsa sig till en legitimation ? Knarkare , psykopater osv... ?? jag är helt övertygad om att du har i din yrkeskategori folk som begått både det ena och det andra....
Det jag vill komma till är att när ska du börja fundera över lämplighet över att utöva yrket överhuvudtaget ?? Jag tror att vi har massor av ödmjuka ambulanssjukvårdare som är helt otroliga i sitt sätt att ta hand om människor. Vi har sjuksköterskor som också är otroliga. Vi har en o annan som du som inte har annat att göra än att se ned på yrkeskategorier o utbildningar.... Utbildning säger rätt lite. Personlighet säger enligt mig mycket mera eftersom det mesta inom ambulanssjukvården handlar om att hålla handen.
Jag har jobbat rätt länge inom detta och sett rätt mycket och du ska veta att inom ditt yrke finns det rätt många som inte borde vara där men likväl som i ambulanssjukvården så är dom kvar......
Du pratar gott om läkarutbildningar men jag har stött på rätt många som inte har där att göra och begriper inte vad de ska göra eller vem de ska ringa.. .
En o annan har dessutom varit missbrukare eller dömd för allehanda brott. Vi har ju några färska i minnet utan att nämna några...
Jag tycker att det är dags att du taggar ner lite och att vi börjar samarbeta för du är inte bättre än någon annan och hur du än vrider o vänder på kunskaperna så är ambulanssjukvårdens främsta uppgift att få patienten till sjukhuset. Det ska ske under snöoväder.. mörker ... hot.. osv.... Du kan prata hur mycket du vill om medicinska utbildningar men kärnan är ändå att patienten måste till sjukhus och då oftast till en kirurg för defenetiv vård..... men att det arbetar folk inom sjukvården som inte borde vara där verkar inte bry dig det minsta. Fattar inte att du inte mera koncentrerar dig på mer personlig lämplighet än utbildning..
.driver du? Nu rullade vi tillbaka till 70 talet och 9 veckors kurs tuta och kör. Personer som är olämpliga brukar få sparken. En psykopat eller missbrukar skulle inte orka sköta ett jobb på ambulansen. Begriper ärligt talat nada av inlägget.

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Vad säger lagen om kompetens i ambulans

Inlägg av Isidor » 28/5 2009 23:57

AMBASS skrev:I Uppsala bedriver man sedan flera år en kurs för alla nyanställda sommarvikarier. Kursen är ca 8 veckor. Kanske kan det vara något för
de landsting som har få formellt behörigt sökande. Jag tror dock att SoS vid en anmälan skulle ha synpunkter på att SSK studerande vikarierade på akutambulanser. I mina ögon är det skrämmande.

Inom läkeriet kan du i praktiken vikariera som underläkare efter fullgjorda 9 terminer, men då har vederbörande också hygglig klinisk träning.

Finns det inte ambulanssjukvårdare med usk + 20 el 40 veckors att tillgå? Örebro universitet har ju fått ut den första kullen ambulanssjukvårdare. Kanske fick dessa jobba direkt? Eller luggade dom på ett år till SSK? Råder det sådan brist på formellt utbildad personal i vissa landsting?

En sak är säker. Här krävs tester!
Nu säger du ju emot dig själv!

Du tycker att det är skrämmande med ssk-studenter som sommarjobbar på ambulansen, men det är helt ok att jobba som läkare innan man är klar...
Hygglig klinisk träning... säger inte ett dugg! Precis som med T5 på ssk-utb. Vederbörande kan ju faktiskt ha många års erfarenhet från vården!

Tester hit o tester dit... vad menar du för tester? Är det ett rimligt krav att all personal kan springa en mil och varför i så fall? Jag har under mina år fortfarande inte sprungit på nåt larm. Styrketester är ju däremot mer applicerbara.

Sen kan man ju gnälla precis hur mycket som helst på arbetsgivare som anställer personal med tveksam utbildningsnivå, men det är ju trots allt en ambulansöverläkare som godkänner vederbörande för delegeringarna och det ligger ju i dennes intresse att se till personalens medicinska kompetens!

amb.nisse
Inlägg: 79
Blev medlem: 7/3 2009 22:31

Inlägg av amb.nisse » 29/5 2009 8:56

En sund tänkande ssk.student som gått några terminer, borde förstå själv att han/hon inte borde jobba i en akutambulans som sommarjobb kan jag tycka. Utan är väl bättre att jobba på en avdelning eller akutmott. finns lite mer utrymme av att få vara ny där har jag en känsla av. Man behöver inte stå längs fram i skottlinjen heller, det tyckte jag vara skönt iallafall som ny. Personligen skulle jag inte känna mig säker när jag gick till arbetspasset och visste att jag skulle få jobba med en ssk.student som har tagits in för att det är brist på utb.personal. Ifrågarsätter inte studenten som person, kan säkert vara duktig och trevlig, men när det hettar till vill inte jag stå där själv utan vill känna att jag har en utb, erfaren kollega som man kan bolla med.
Tror intresset ligger på att lösa sommarsemestern sen bryr man sig inte så mycket om kompetensen, räcker att en är erfaren får jag en känsla av att många chefer tänker när sommaren närmar sig.

Hur många andra blåljusyrken skulle ta in elever över sommaren eller pesonal med "fel" utb.? skulle man tex sätta en poliselev med några terminer i en radiobil han är ju snart klar eller låta en sotare jobba som brandman eller varför inte ta en en väktare som polis över sommaren.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 29/5 2009 10:00

Rubriken var -Vad säger lagen! Eftersom lagen inte säger nått så kan vem som helst jobba i ambulans. Hur vården bedrivs i ambulans är nog betydligt mindre i vårt land än vad kraven på kompetens är. Tyvärr ligger vi årtionden ifrån en landsomfattande certifiering som kan sudda bort alla frågetecken i frågan. Nationella fystester som är rimliga utifrån jobbets fysiska krav, medicinska nivåer för 1) Ambulanssjukvårdare, 2) Ambulanssjuksköterskor och för 3) Avancerad transport/utökade delegeringar. PS som nationell standard och ett nationellt utryckningskörningscertifikat. Har man klarat dessa så kan man söka jobb i hela Sverige.
Specialist anestesi och ambulans

Florence
Inlägg: 43
Blev medlem: 17/10 2008 13:43

Inlägg av Florence » 29/5 2009 11:42

amb.nisse skrev: Hur många andra blåljusyrken skulle ta in elever över sommaren eller pesonal med "fel" utb.? skulle man tex sätta en poliselev med några terminer i en radiobil han är ju snart klar eller låta en sotare jobba som brandman eller varför inte ta en en väktare som polis över sommaren.
Jag försvarar det inte men om man ska se till fakta så görs det även inom Räddningstjänsten, SMO-elever som har gått två terminer utav fyra får arbeta som heltidsbrandmän.
I dessa två terminer ingår ingen praktik ute i verkligheten utan endast på skolan, så de anställer "teoretiker".

striker

Inlägg av striker » 2/6 2009 9:09

Alla problem när det gäller att få in ny personal på sommaren är SoS fel.
om man från början hade bestämt att det skall vara en ssk och en amb sjv i varje bil så hade ambsjv utbilningen varit kvar, och dom utbildningarna har alltid varit fullsatta. alla landsting blev som tokiga och började bara anställa ssk. Det är bara att inse det kommer alldrig att gå att fylla ambulanserna om man bara anställer ssk. det är bara så. har man 2 olika befattningar i bilen så är det lättare att fylla dom. för 10 år sedan var detta inget problem. som ambulansskukvårdare så vill ja ha ssk i bilarna, dom skall vara där men det räcker med 1 i varje bil. Så starta upp ambulanssjukvårdar utbildningar som fanns i samma skala som tid så är detta problem med sommrarna borta om några år. Det börjar gå över styr med detta tuggande om att ha in spec och bara ssk i ambulanserna.
Har en känsla av att det är många nya ssk som skriver här, och som inte har någon aning om vad det innebär att jobb inom ambulansen. det händer alldeles för lite för att man ska behöva spec ssk och läkare som en del vill ha. Men så här blir det när man utger en verksamhet att vara nåt den inte är. lycka till med era beslut i framtiden SoS, ni har börjat köra amb verksamheten i botten. Annvänd spec ssk där dom ska vara dvs på sjukhuset, och låt usk vara där dom skall vara dvs på sjukhuset.
Nu kanske det låter som om ja e bitter på spec ssk men de är ja inte, tycker mest synd om dom pga av att dom nästan alldrig får använda sig av sin kompetens. Och många går faktisk utbildningan enbart för att dom skall få ha jobbet kvar, och inte för att dom självs tycker att dom behöver utbildninger för att kunna utföra jobbet som dom har gjort dom senaste 10 åren.

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Inlägg av Isidor » 3/6 2009 0:30

Inte kan du skylla dessa problem på SoS väl? De har ju inte sagt vilken utbildningsnivå det ska vara på hela besättningen. De har enbart sagt att det ska finnas en Leg SSk i varje akutambulans.
Om sen arbetsgivarna satsar på ssk vid nyanställningar är väl det ganska naturligt eftersom en övertalighet bland dessa löser mer problem än med ambulanssjukvårdarna eftersom en ambsjv inte kan täcka en vakans för en ssk.

Sen hurvida det behövs vubbade syrror i bilarna eller inte är ju en ständigt tvistefråga. Åsikterna varierar ganska mycket mellan olika ambulansdistrikt i landet. Stockholm har tydligen vansinnigt mycket sjukare patienter än tex malmö (för att ta storstäder) eftersom man i sthlm finner det nödvändigt att söva patienter prehospitalt flera ggr i månaden. Här i skåne ges inte möjligheten att söva prehospitalt och ändå har jag inte sett någon statistik som visar på fler döda i vissa åkommor.

SSK

Inlägg av SSK » 12/7 2009 22:36

striker skrev:Alla problem när det gäller att få in ny personal på sommaren är SoS fel.
om man från början hade bestämt att det skall vara en ssk och en amb sjv i varje bil så hade ambsjv utbilningen varit kvar, och dom utbildningarna har alltid varit fullsatta. alla landsting blev som tokiga och började bara anställa ssk. Det är bara att inse det kommer alldrig att gå att fylla ambulanserna om man bara anställer ssk. det är bara så. har man 2 olika befattningar i bilen så är det lättare att fylla dom. för 10 år sedan var detta inget problem. som ambulansskukvårdare så vill ja ha ssk i bilarna, dom skall vara där men det räcker med 1 i varje bil. Så starta upp ambulanssjukvårdar utbildningar som fanns i samma skala som tid så är detta problem med sommrarna borta om några år. Det börjar gå över styr med detta tuggande om att ha in spec och bara ssk i ambulanserna.
Har en känsla av att det är många nya ssk som skriver här, och som inte har någon aning om vad det innebär att jobb inom ambulansen. det händer alldeles för lite för att man ska behöva spec ssk och läkare som en del vill ha. Men så här blir det när man utger en verksamhet att vara nåt den inte är. lycka till med era beslut i framtiden SoS, ni har börjat köra amb verksamheten i botten. Annvänd spec ssk där dom ska vara dvs på sjukhuset, och låt usk vara där dom skall vara dvs på sjukhuset.
Nu kanske det låter som om ja e bitter på spec ssk men de är ja inte, tycker mest synd om dom pga av att dom nästan alldrig får använda sig av sin kompetens. Och många går faktisk utbildningan enbart för att dom skall få ha jobbet kvar, och inte för att dom självs tycker att dom behöver utbildninger för att kunna utföra jobbet som dom har gjort dom senaste 10 åren.
Du lever i det förgångna. Tiderna förändras, och ambulansverksamheten med den. Rekryteringsproblematiken på sommaren beror till stor del på att erfarna sjuksköterskor inte får tjänstledigt från sin ordinarie tjänst.

Att starta upp amb.sjv utbildningen igen är ett steg tillbaka till 80-talet. Finns väl en anledning att den lades ner? Eller skall vi satsa på att utbilda en personalkategori som är oerfaren, inte får behandla patienter och ej heller köra utryckning?

Att hävda att specialistkunskaper är onödiga för att de inte kommer till användning tillräckligt ofta är det mest absurda jag hört på mycket länge. Vi strävar väl efter ständig kompetensutveckling?? Kunskap är inte tung att bära, men kommer patienten till gagn när det verkligen gäller..

Ambulanssjukvårdare

Inlägg av Ambulanssjukvårdare » 13/7 2009 11:54

SSK skrev:
striker skrev:Alla problem när det gäller att få in ny personal på sommaren är SoS fel.
om man från början hade bestämt att det skall vara en ssk och en amb sjv i varje bil så hade ambsjv utbilningen varit kvar, och dom utbildningarna har alltid varit fullsatta. alla landsting blev som tokiga och började bara anställa ssk. Det är bara att inse det kommer alldrig att gå att fylla ambulanserna om man bara anställer ssk. det är bara så. har man 2 olika befattningar i bilen så är det lättare att fylla dom. för 10 år sedan var detta inget problem. som ambulansskukvårdare så vill ja ha ssk i bilarna, dom skall vara där men det räcker med 1 i varje bil. Så starta upp ambulanssjukvårdar utbildningar som fanns i samma skala som tid så är detta problem med sommrarna borta om några år. Det börjar gå över styr med detta tuggande om att ha in spec och bara ssk i ambulanserna.
Har en känsla av att det är många nya ssk som skriver här, och som inte har någon aning om vad det innebär att jobb inom ambulansen. det händer alldeles för lite för att man ska behöva spec ssk och läkare som en del vill ha. Men så här blir det när man utger en verksamhet att vara nåt den inte är. lycka till med era beslut i framtiden SoS, ni har börjat köra amb verksamheten i botten. Annvänd spec ssk där dom ska vara dvs på sjukhuset, och låt usk vara där dom skall vara dvs på sjukhuset.
Nu kanske det låter som om ja e bitter på spec ssk men de är ja inte, tycker mest synd om dom pga av att dom nästan alldrig får använda sig av sin kompetens. Och många går faktisk utbildningan enbart för att dom skall få ha jobbet kvar, och inte för att dom självs tycker att dom behöver utbildninger för att kunna utföra jobbet som dom har gjort dom senaste 10 åren.
Du lever i det förgångna. Tiderna förändras, och ambulansverksamheten med den. Rekryteringsproblematiken på sommaren beror till stor del på att erfarna sjuksköterskor inte får tjänstledigt från sin ordinarie tjänst.

Att starta upp amb.sjv utbildningen igen är ett steg tillbaka till 80-talet. Finns väl en anledning att den lades ner? Eller skall vi satsa på att utbilda en personalkategori som är oerfaren, inte får behandla patienter och ej heller köra utryckning?

Att hävda att specialistkunskaper är onödiga för att de inte kommer till användning tillräckligt ofta är det mest absurda jag hört på mycket länge. Vi strävar väl efter ständig kompetensutveckling?? Kunskap är inte tung att bära, men kommer patienten till gagn när det verkligen gäller..
SUCK! Så du menar att syrror i ambulans skulle bidragit till ökad kompetens :lol: Driver du :?:

Låst