ANSVARSFALL!!

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

Anonymous

.

Inlägg av Anonymous » 18/5 2005 22:55

vill någon förklara kortfattat varför det verkar som en schism mellen de olika vubarna?

Martin_Ssk-Amb

Inlägg av Martin_Ssk-Amb » 19/5 2005 19:47

Nej det är ingen prestige mellan vubarna, men samtidigt är det enormt viktigt att veta vem som gör vad och bär ansvaret..........jag skall satsa på Narkos vuben också..........men inte för att jobba inom ambulansen................för det är inte dess optimala arbetsplats !!!

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 19/5 2005 21:34

Martin, ett gott råd, gå anestesi arbeta några år kombinera sedan anestesi med ambulansjobbet :) och du blir en SUPER sköterska :D // Tomas

Martin_Ssk-Amb

Inlägg av Martin_Ssk-Amb » 20/5 2005 16:32

Ja, det skulle vara det i såfall, men jag tror inte man skall ge sig ut som narkos sjuksköterska efter några år inne på narkosen om man inte har för avsikt att hålla kvar några % inne på huset, för att verkligen kunna söva den dagen det verkligen krävs.............rätt få gånger man söver i och för sig.

tyckte faktiskt inte Amb-Vuben gav mig så där jätte mycket eftersom jag redan när jag läste hade jobbar några år på ambulansen, det ända som gav mig mer var patofys 2:an.

Trevlig Helg på er allesammans och för oss som jobbar i helgen.....lugn det blir snart ledighet igen =)

Anonymous

samma tugg...

Inlägg av Anonymous » 21/5 2005 18:12

En ssk vill jobba med en annan ssk för att minska risken att bli anmäld, anmälningarna kommer att öka, främst från patienterna! Den slutsasen drar jag efter att ha pratat med massor av nyanställda och erfarna ambssk.

Efter att ha varit borta från nätet några veckor så ser jag att det är samma tugg & samma människor som surrar om samma saker. Har under en längre tid ringt och hört mig för på olika vub utbildningar (högskolan) och ringt på lite nya jobb och ALLA tror att ambsjukv tid är över. Att bara ha en ssk är ett delmål, målet är som det verkar vara bara ssk med ambvub i alla ambulanser som kan komma att transportertera sjuka & skadade människor (ej sjuktrp). Dessutom tycker alla ssk jag pratar med i amb och på akutmottagningar m.m. att det känns tryggare att jobba två ssk & att vården blir bättre. Det får väl stå för var och en, men resonemanget är rimligt och jag håller med. Vi har bara sett början. och jämför man med andra komplexa arbetsplaser med specialistvård så är kompetenskraven MYCKET högre än på ambulansen, vi är fortfarande en dåligt utbildad yrkeskår som har många år att ta igen på övriga sjukvården.

Nä framåt ska vi, inte bakåt!

Martin_Ssk-Amb

Inlägg av Martin_Ssk-Amb » 21/5 2005 19:16

Jo, visst kommer anmälningarna att öka, inte bara från Patienter och deras anhöriga tror jag utan också från Sjukvårdpersonal så som Kommun Ssk el. liknande !!!

Tyvärr ser det nog ut som att Amb.Sjv:are sjunger på sina sista vers !!! Ja jag menar verkligen Tyvärr !!! för den erfarenhet och oerhörda kunskap de besitter är ju rent utsagt förkastligt att göra sig av med...........Men eftersom många Amb.sjv ovilja att läsa vidare och arbetsgivarens snålhet så lär det bli som ovan nämnt !!!

Men visst vore det "lättare" att vara 2 Ssk i bilen på det sättet att man mer kan "dela" på ansvaret även om någon måste stå som ytterst ansvarig......men jag vet att man i några landsting ser på framtiden så som att bilarna skall besättas med 1 teknisk Ssk (allmän) och 1 Specialist Ssk...........så det kommer nog sprida sig mer och mer framöver..........i Helsingborg så jag att man besätter "Akut" ambulanserna med 1 amb.sjv och 1 specialist Ssk..............men det är ju skåne också !!! =)

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 23/5 2005 23:18

Suppen: Kunde inte ha skrivit det bättre själv....

Anonymous

vidare om anmälningar

Inlägg av Anonymous » 30/5 2005 22:41

Skrev en del under rubriken "vårdförbundet" men fyller på även här......

Vad tycker ni om den ssk som blev fälld i tingsrätten för felbehandling? Jag tycker det är skandal! Hur ska man kunna kvalitetssäkra vården om man riskerar civil rättegång med dagsböter och fängelsestraff? Ingen vill då anmäla. Läkarna klarar sig allt som oftast med en reprimand, trots att de är ytters ansvariga allt som oftast, en undersköterska har inget leg och kan således fortsätta vara verksam kanske någon annan stans om han/hon ens blir anmäld för fälld för felbehandlingar. Men en ssk blir straffad och av med leg = arbete och har då ett studielån som inte kan betalas. Givetvis ska man stå till svars för sina handlingar men en arbetsgivare klarar sig nästan alltid och får på sin höjd en liten tillrättavisning av arbetsmiljöverket eller socialstyrelsen. Varför letar man bara enskilt ansvariga istället för systemfel? Ambulansens systemfel är, enligt min mening, att den totala kompetensen är för dålig och vården för ojämn mellan de olika landstingen men även mellan olika ambulanser i samma region. Våra chefer är för dåliga och vågar inte säga detta rakt ut utan istället skriker många anställda rakt ut när man ifrågasätter hur ett vårdbiträde eller undersköterska utan erfarenhet från sjukhuset och avsaknad av rätt utbildning idag administrerar trombolys, seloken m.m. Jag tycker att det socialstyrelsen nu gör är helt rätt och att detta (som jag skrivit tidigare) bara är steg ETT! Om nu alla ambulanssjukvårdare är så otroligt duktiga och kompetenta (många är duktiga men ej tillräckliga i framtiden) så borde det vara en baggis att plugga till ssk och bara kunna skriva av tentor utan att plugga. men trots att jag sett många ambsjukv plugga så blir det ofta omtentor som för alla andra, så var det men den kompetensen.....

Ett tips är att läsa vårdfacket som är vårdförbundets tidning, där står många bra exempel vi kan ta lärdom av.

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 31/5 2005 9:10

Jo, visst kommer anmälningarna att öka, inte bara från Patienter och deras anhöriga tror jag utan också från Sjukvårdpersonal så som Kommun Ssk el. liknande !!!
Jag ser ingen anledning till att anmälningarna kommer att öka, tyvärr. Vad vet en lekman, vad han kan kräva för kvalité på ett omhädertagande. Det står lite varstans att det är lite anmälningar på ambulanssjukvården, vilket kan tolkas att vården är bra. Men vem ska anmälla vem ? Vem vet eller vad som händer eller rättare sagt inte händer i vårdhytten ? Ska man anmäla kollegan ? knappast. Bristfälligt omhädertagande disskuteras bland vårdpersonal men att det ska gå till en anmälan det tror jag inte.

manne

Inlägg av manne » 1/6 2005 9:12

Martin_Ssk-Amb skrev:Tyvärr ser det nog ut som att Amb.Sjv:are sjunger på sina sista vers !!! Ja jag menar verkligen Tyvärr !!! för den erfarenhet och oerhörda kunskap de besitter är ju rent utsagt förkastligt att göra sig av med...........Men eftersom många Amb.sjv ovilja att läsa vidare och arbetsgivarens snålhet så lär det bli som ovan nämnt !!!

Men visst vore det "lättare" att vara 2 Ssk i bilen på det sättet att man mer kan "dela" på ansvaret även om någon måste stå som ytterst ansvarig......men jag vet att man i några landsting ser på framtiden så som att bilarna skall besättas med 1 teknisk Ssk (allmän) och 1 Specialist Ssk...........så det kommer nog sprida sig mer och mer framöver..........i Helsingborg så jag att man besätter "Akut" ambulanserna med 1 amb.sjv och 1 specialist Ssk..............men det är ju skåne också !!! =)
Vilka landsting har pengar till det?? Tror ingen vill det heller förutom dom nyexade sköterskorna som är osäkra på sin roll. Dom som har varit med några år har lugnat ner sig och skiter fullständigt i det där.

Att sjukvårdare inte läser vidare beror på att ingen vill läsa 3 år omvårdnad och få samma lön som man hade tidigare...
Det lönar sig ju inte att plugga längre

JNES
Inlägg: 33
Blev medlem: 8/4 2004 19:16

Inlägg av JNES » 1/6 2005 11:06

Skilj på äpplen och päron. Socialstyrelsen Stiftar INGA lagar men man ger ut rekommendationer som Landstingen på inget sätt är skyldiga att ta på sig. Detta har att göra med det kommunala självstyret som är reglerat i grundlagen. I STOCKHOLM har Anestesisjuksköterskan i akutbilen det HÖGSTA medicinska ansvaret oavsett vem som sitter i ambulansen (Vlken vub/pbl man än har). Detta har att göra med att alla NSK i akutbilen har eller skall ha en tre dagars katastrofutbilning detta kommer att förändras så att andra kategorier kan ha denna utbildning. Skäl nummer två till att man har det högsta medicinska ansvaret ligger naturligtvis i att det är NSK i akutbil som avgör huruvida patienten skall sövas eller ej det kan och skall inte läggas över på någom annan personalkategori. Helikopterläkarentar ALLTID över ansvaret från alla andra kategorier men detta är självklart. Detta gäller i enbart i STOCKHOLM,andra Landsting har en annan ansvarsordning typ Amb ssk osv. En personlig reflektion från mig är att det kvittar vilken PBL man har utan det är vanan vid att jobba ute i ambulans som måste vara avgörande i dom flesta lägena!
NSK i akutbil i Stockholms län sedan 1997.

Sjuksköterskan

Inlägg av Sjuksköterskan » 1/6 2005 14:58

JNES: Söver NSK på akutbilarna prehospitalt mer än EN gång/år i hela Stockholm? Låter för mej både orealistiskt och vansinnigt att dessa ska vara högsta med. komp. Syrror med ambVUB har ju en speciaklistutb. för just ambulansjobbet. Den gång det skall sövas-OK självklart NSK, men i de andra 99% av jobben!!

För övrigt, menar du alltså att det viktiga är tjänsteåren och erfarenheten, inte utbildningsnivån?! Dags att ringa in morfar, han körde amb i 30år. Numera är han pensionerad...

JNES
Inlägg: 33
Blev medlem: 8/4 2004 19:16

Inlägg av JNES » 1/6 2005 15:25

På A993 där jag jobbar söver vi minst en till två patienter i halvåret med hotad vitalsvikt per person/NSK/Heltid. Jag menar visst att amb ssk kan ta det medicinska ansvaret jag tänker inte gå i klinsh på den punkten, i skåne har/hade man den ansvarsfördelningen och det verkar ju ha fungerat. Det jag menar är att man har den ordningen som beskrivs enligt ovan i Stockholm och jag tror att det händer mer i Stockholm än i andra orter vilket gör att vi faktiskt kan försvara akutbilssystemet. Just här där vi faktiskt använder våra anestesiordinationer relativt frekvent. Vi söver mer nu när vi bara är två bilar mot vad vi gjorde tidigare då vi var fyra men det säger sig nästan självt.

Jag skall utvecka varför det kan bli snett. Vi tar SSK A som har gått ssk utb och jobbat ett halvår sedan går han/hon PBL An/IVA/Amb och kommer ut och jobbar mot SSK B akutbil ssk som gick PBL AN 1980 och har jobbat på akutbilen sedan 1988 Vem har högst kompetens att sköta den kritiskt sjuka patienten ? Jag tror det säger sig självt att akademiska titlar kommer rätt långt ner på skalan i detta fallet. INGEN(förutom Anestesiläkaren) skall tala om för mig vad jag skall söva eller inte och det blir ju följden om någon annan har det medicinska ansvaret för den individuella patienten. Närd et gäller stor skadeplats är det utbildning och erfarenhet som gäller och där kommer det i en snar framtid komma SSK med rätt utbildning och erfarenhet(PBL amb samt erf).

Vad jag menar är att man måste bedömma den rejäla kompetensen hos dom individuella personerna och inte vilken PBL man har gått men i framtiden är det inget snack om att ALLA ssk bör ha den prehospitala delen av PBL:en. Tänk på att PBL ambulans är en mycket ny PBL i sammanhanget!
/JNES
NSK i akutbil i Stockholms län sedan 1997.

Anonymous

författningshandboken

Inlägg av Anonymous » 2/6 2005 20:22

Manne, läs rubriken, i den boken står vad som gäller och dessa lagar & regler är till för att garantera en trygg och säker vård även för dig. men om man nu inte vill anmäla kollegan som för femteelfte gången struntar i att ge syrgas på en hjärtpatient så får jag bara hoppas att det är Du och inte JAG som blir sjuk nästa gång nisse klåpare kommer.....

Människor idag tittar på tv serier, läser tidningar använder internet och kan tom ta egna prover hemma som man köper på apoteket. Folk vet mer & mer vad det kan kräva och de kommer att kräva det.

Tyvärr vågar man inte anmäla eller för den delen rapportera till cheferna då man vet att det tar hus i helvete. Vet ett fall där en ganska ny ssk muntligen delgav en synpunkt till sin chef om bemötande som visst skulle ha varit väldigt nonchalant från en ambsjukv som jobbat ca 11 år. Då blev det kommentarer som att vad vet hon och de där syrrorna. Givetvis finns det även syrror som gör olika fel så att anmäla har inget med yrkestiteln att göra. Men man får inte bli "petig" och anmäla allt & alla, men finns det risker för patienter, anhöriga eller kolleger då ska man anmäla annars är det tjänstefel.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 2/6 2005 21:04

En sak som man inte kommer ifrån är att det bara är den formella kunskapen som räknas för arbetsgivare och myndigheter. Om inget nytt händer så kommer det att vara så tills jorden går under. Det skulle vara intressant med en diskussion runt det ämnet men i slutändan spelar det inte så stor roll. Den reela kompetensen(det man klarar i verkligheten) spelar bara roll för mig, mina kollegor, för patienten, dennes anhöriga, medtrafikanter m.a.o. alla i omgivningen. Man kan diskuttera hur fel det är till dödagar. Att höja den formella kompetensen är enda sättet att höja kompetensen i ambulanserna. Sen när man ska välja vem man helst i arbetslaget man vill jobba ihop med så väljer man den med högst reel kompetens.

Skriv svar