Läkarmedverkan = kvalitetsutveckling?

Här diskuteras allt som rör kvalitetsutveckling, projekt m m.

Moderator: ambus

Aerendir
Inlägg: 1
Blev medlem: 4/1 2011 7:34

Re: Läkarmedverkan = kvalitetsutveckling?

Inlägg av Aerendir » 2/7 2011 17:19

läser vad Prehospital skrivit;
Funderar när jag läser detta "kan få" (har läst artikeln): min tanke är att om vi bara haft anestisystrar hade ju dom kunnat söva patienten osv, men det kan inte amb ssk göra, däremot ska ju amb ssk ha utbildning på andra amb uppgifter som inte ingår i anestesibiten egentligen. Kan kanske doktorerna i ambulansen medverka till att vi kan få utökade behandlingsriktlinjer, att vi har dom som stöd ute i verksamheten? Jag tror man kan ha den inriktningen istället. I GBG har inte behandlingsriktlinjerna begränsats sen man införde läkaramb.

n
prehospital skrev:Frågan är om man använder den befintliga specialistsjuksköterskekompetensen optimalt innan man inför läkarkompetens?

Läs gärna följande artikel, och följande citat: "Läkaren har kunskaper och befogenheter som inte sjuksköterskorna i ambulanserna har, eller kan få."
http://www.s112.se/archives/articles/21 ... 9c29d998b3

Det är det sistnämnda som är beklagligt, "... kan få", man har kompetenta specialistsjuksköterskor, men beskär deras behandlingsriktlinjer för att kunna införa läkarkompetens, Skåne var ett typexempel på hur man INTE ska göra - och se hur det gick där. Sahlgrenska är på väg dit... Gör om, gör rätt!

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Re: Läkarmedverkan = kvalitetsutveckling?

Inlägg av Novisen » 4/7 2011 15:05

Kul att läsa att diskussionerna fortsätter. Fler läkare behövs prehospitalt för att kunna stärka upp behandlingsriktlinjer, ge stöd och råd samt att utbilda och handleda ambulanspersonalen. Då blir verksamheten bättre, ambulanssjukvården integreras automatiskt mer till övriga sjukvård, det ger mig större kunskapsbas att stå på när jag själv ska fatta svåra beslut och min erfarenhet stärks på detta sätt. Ett problem som jag ser det är att många som jobbar i ambulanssverige inte verkar känna sin ambulansläkare och att denna i sin tur inte verkar veta ens namnet, och än mindre personens medicinska kunskaper utöver en delegationsskrivning i bästa fall 1gång per år. Nä ut med läkarna i verksamheten för ömsesidig handledning. Några pass per år skulle iallafall göra mig till en bättre ambulanssköterska.
Specialist anestesi och ambulans

Skriv svar