ambulansspecialisering?

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

felixS
Inlägg: 1
Blev medlem: 13/4 2016 15:12

ambulansspecialisering?

Inlägg av felixS » 18/4 2016 21:00

Jag är 17, går 2:an på gymnasiet och har bott i Sverige i några år nu (tillbringade första halvan av livet i munchen, tyskland) och motsvarigheten till en amb ssk där kräver en utbildning på 3 år, som är självständig alltså ingen ssk utbildning krävs.

Och det är målet, men nu trivs jag ganska bra här. Jag bor ungefär 10 min från MDH i västerås så det är ingen fråga vart jag pluggar till SSK men jag hittar inte någon ambulansspecialisering på skolan, eller någon specialisering som nämner ambulansvård.

Vad heter specialistutbildningen?
Målet är ju att jobba som amb ssk, och om jag förstått rätt behöver jag jobba minst 1 år som SSK, men hur realistiskt är det att bli antagen efter ett år? Det kanske är nån annan som hade samma planer som mig, hur långt många år jobbade ni som ssk innan ni blev antagna?

Och vad är VUB? ser det ganska mycket men verkar inte kunna googla till mig nån vettig förklaring :/

Samoht
Inlägg: 4
Blev medlem: 21/7 2014 19:04

Re: ambulansspecialisering?

Inlägg av Samoht » 26/4 2016 11:54

Hej!

Utbildningen heter Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot ambulanssjukvård men namnet kan skilja något mellan olika högskolor och universitet. Alla skolor erbjuder inte den utbildningen så för att hitta var den finns så kan du söka på www.studera.nu

Precis som du skriver så kräver en del lärosäten att du ska ha 1 års arbetslivserfarenhet som sjuksköterska för att vara behörig att söka till specialistutbildningen men det varierar också mellan skolorna. Ibland räcker det med 6 månader och ibland finns inte det kravet överhuvudtaget. Det som avgör är hur stor konkurrens det är till respektive utbildning för skolorna vill ju fylla sina platser.

Antagningen brukar baseras på två kriterier, arbetslivserfarenhet och tidigare högskolepoäng. Så du kan bli antagen till en specialistutbildning om du har fler högskolepoäng än andra sökande men har kortare arbetslivserfarenhet eller tvärtom. Har du läst grundutbildningen till sjuksköterska och inget annat på akademisk nivå så har du 180 hp och får därmed svårt att konkurrera i den gruppen men om du läser en enstaka poänggivande kurs utöver det så ligger du genast bättre till.

VUB betyder kort och gott vidareutbildning vilket är samma sak som specialistutbildning.

Skriv svar