Nyheter från Vårdförbundet


         

Falsk sjuksköterska polisanmäls

I juni avslöjades att en anställd inom rättspsykiatrin var en falsk sjuksköterska. Då hade hon delat medicin och medverkat i vårdplanering i ett halvår. Nu polisanmäls ärendet.

Komedi med KI-skandal som svart fond

I höst är det premiär för pjäsen Stark som en räv – en politisk komedi om den reform som gjorde Macchiariniaffären möjlig, enligt pjäsförfattaren och dramatikern Ylva Lööf.

Efterlyser gratis TBE-vaccinering av barn

Antalet fall av TBE ökar. Sjukdomen riskerar att bli lika vanlig  i Sverige som i Centraleuropa, varnar professor, som föreslår gratis vaccination för barn.

Vart tog biomedicinska analytiker vägen?

Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, är besviken över att regeringen inte tar ett helhetsgrepp och även tittar på behovet av specialistutbildning för biomedicinska analytiker.

Psykiatripatient till attack mot sjuksköterskor

Två sjuksköterskor inom vuxenpsykiatrin på Borås lasarett attackerades i söndags morse av en manlig patient som fick hämtas av polis. Sedan ett halvår jobbar sjukhuset med en ny metod att förebygga aggression.

Vårdförbundet stämmer SOS Alarm för uppsägning

Sjuksköterskan blev uppsagd av SOS Alarm med hänvisning till arbetsbrist – trots att arbetsuppgifterna fanns kvar. ”Åldersdiskriminering”, misstänker Vårdförbundet och stämmer arbetsgivaren.

Kort behandling hjälpte barn med PTSD

Några få timmars behandling med ögonrörelseterapi eller kbt kan räcka för att bota barn som lider av posttraumatiskt stressyndom. Det visar en ny studie av svenska och holländska forskare.

Dans kan hjälpa för parkinsonsjuk

Att dansa till musik kan stärka självförtroendet och minska rädslan för att falla hos personer med parkinson, visar en svensk studie.

Kartläggning gav 3 000 kronor mer i månaden

Enhetschefen Elin Råhnängen vid hemsjukvården i Mellerud fick upp lönerna med över 3 000 kronor per månad för sjuksköterskor med lång erfarenhet.

Ett steg närmare skräddarsydda behandlingar

En ny metod som mäter vita blodkroppars sammansättning kan bli en viktig pusselbit för mer individanpassad behandling. Det hoppas forskare vid Karolinska institutet som tagit fram verktyget.

Otydlig journalföring av barnvaccinationer

En sjuksköterska inom barnhälsovården får kritik från Inspektionen för vård och omsorg för att bristande dokumentation i samband med vacciantioner.

Fortsatt kamp mot sängar i korridorer

Mer än 99 gånger har sängar placerats i korridorer vid Helsingborgs lasarett. Detta på mindre än ett år. Nu vill Vårdförbundet återigen inleda förhandlingar med Region Skåne för brott mot arbetsmiljölagen.

Psykiatrin gynnas av öppenhet kring psykisk ohälsa

Att vi vågar tala öppet om psykisk ohälsa är ett steg på vägen mot en psykiatri med högre status där det är självklart för professionerna att se patienten som partner i vården.

Simuleringsträning kan stärka studenter och patientsäkerhet

Vårdförbundet, politiker och lärosäten är överens om att avancerad simuleringsträning med dockor bör användas ännu mer på vårdutbildningarna. Men frågan är om någon är villig att stå för den kostnadsökning som tillkommer.

Sidor