Nyheter från Vårdförbundet


         

Känsligt att låta anhöriga vara med vid hjärtstopp

Trots att all forskning visar att det är positivt att erbjuda anhöriga att vara med och bevittna när en patient återupplivas vid hjärtstopp är läkarna tveksamma. Sjuksköterskorna är betydligt mer positiva till att närstående är med, visar en studie av sjuksköterskan Annette Waldemar.

Sjuksköterska på barnakut var drogpåverkad

Sjuksköterskan misstänks ha stulit morfin ur ett läkemedelsförråd och har varit drogpåverkad på jobbet. Hon har också gjort en felbedömning av en patient, enligt Region Skånes anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Läkarlarm: Snålt med resurser till primärvården

För att kunna behålla personal måste arbetsbördan minska, säger primärvårdsläkarna i Skåne. 573 läkare har skrivit under ett öppet brev till politikerna i regionen.

Stöd via skype när amningen krånglar

Barnmorskan Carina Rylander har startat den första tjänsten för nyblivna mammor som behöver amningsstöd och råd över nätet. När amningen krånglar är tillgängligheten till vården viktig.

Lyckas locka sjuksköterskor med god arbetsmiljö

Det talas om utmattad personal och vårdkris. Men inte på kirurgavdelningen på Sundsvalls sjukhus. Där finns två enhetschefer som lyckas rekrytera sjuksköterskor genom att erbjuda en god arbetsmiljö.

I Uppsala kan patienterna få blod redan i ambulansen

Ambulanssjukvården i Uppsala län är först i Sverige med att kunna ge blodtransfusioner redan i ambulansen, både i luften och ute på vägarna. Syftet är att förbättra vården av patienter med stora blödningar, exempelvis efter olyckor.

Felaktig kirurgi har skadat 19 patienter

19 patienter bedöms ha drabbats av "betydande vårdskada" då de höftopererats av en kirurg på Elisabethsjukhuset i Uppsala. Det framgår av en utvidgad utredning.

Framtidens sjukhus presenteras på årets it-mässa för vården

I dag öppnar den stora vård-it-mässan Vitalis som varje år lockar tusentals besökare från hela Norden. I år kommer de bland annat att kunna kliva in i framtidens intelligenta sjukhus där läkare och sjuksköterskor tar hand om patienter med supersmarta lösningar.

Läkares okunskap en orsak till ökande sjukskrivningar

Läkare på vårdcentraler saknar tid och kan för lite om psykiatri. Det tror läkare själva är en anledning till den stora ökningen av sjukskrivningar på grund av utmattningssyndrom och stressreaktioner.

Skolbarn avled i hjärnhinneinflammation

Ett skolbarn i Nyköping avled i lördags av epidemisk hjärnhinneinflammation. Ett mindre barn har tillfrisknat efter behandling på sjukhus. Nu får barn, närstående och personal förebyggande behandling.

Laddar för en barnsjukvård i förändring

I dag inleds Barnveckan i Göteborg med temat ”Barnsjukvård i en föränderlig tid”. En av föreläsarna är Anette Karlsson som arbetar på sjuksköterskemottagningen på barnakuten vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Var tionde patient får trycksår på sjukhuset

Var tionde patient som läggs in på sjukhus drabbas av trycksår. Det visar de mätningar som årligen görs en viss dag på samtliga sjukhus i landet. Den totala andelen patienter med trycksår har inte minskat i år jämfört med hur det såg ut för två år sedan.

Studenter i Stockholm kräver 30 000 i ingångslön

På måndag hålls en manifestation i Stockholm där sjuksköterskestudenter kräver 30 000 i ingångslön. "Det är en rimlig nivå som vi kan nå, nu hoppas vi att uppropet sprider sig", säger initiativtagaren Milo Bescher.

Marscherar för vetenskapen

I morgon lördag samlas forskare och allmänhet i över 500 städer runt om i världen för att ge sitt stöd för vetenskap och forskningsbaserad kunskap. I Sverige planeras manifestationer på flera platser.

Sophiahemmets vd har förtroende för rektorn

I flera artiklar har Vårdfokus berättat om kritiken från lärare och studenter mot omorganisationen på Sophiahemmet högskola och hur rektor Johanna Adami hanterat vissa medarbetare. Men rektorn har fullt stöd av vd:n Peter Seger.

Färre sökande till högskolan

Barnmorskeprogrammen är särskilt hårt drabbade när färre söker sig till högskolan inför höstterminen.

Bättre hälsa när familj samlas på sjukhuset

Möjlighet till övernattning på sjukhus och att få samlas som familj när barnet blir sjukt gör att föräldrar sover bättre, blir på bättre humör och känner större trygghet. Det visar barnsjuksköterskan Charlotte Angelhoffs avhandling.

Ny läkemedelsföreskrift klar - öppnar för delegering

Socialstyrelsen tillåter delegering av läkemedelshantering även i akutvården i den nya läkemedelsföreskriften. Men remissinstansernas starka invändningar har lett till att nya krav ställs för att få delegera.

Nu ska det bli säkrare att ge barn läkemedel

Efter flera års arbete med hur läkemedel till barn ska ordineras, hanteras och bli säkrare ger Läkemedelsverket nu ut ett dokument som ska ge svar utifrån den samlade kunskap som finns.

Sidor