Nyheter från Vårdförbundet


         

Studentforum: dags att förändra utbildningarna

Min utbildning gav ingen transkulturell kunskap så att jag kan ge patientcentrerad vård, säger Julie Seide. Hon är med på Studentforum vid sjuksköterskornas internationella kongress i Barcelona.

Kennedy blir sjuksköterskornas president

Hon vill se sjuksköterskor vid alla bord där beslut fattas. "Vi ska sitta på stolarna, inte vara på menyn och bli uppätna som nu", säger irländska Anette Kennedy, som i går valdes till sjuksköterskornas internationella ledare.

”Sluta vara rädd för flyktingar”

Det handlar om dålig information när rädslan sprider sig för flyktingar, säger den internationella sjuksköterskeorganisationens chef när sjuksköterskor från 130 länder möts i Barcelona. Hon lägger en stor del av skulden på politiker – globalt.

Flyktingarna utmaning för Libanons sjuksköterskor

I Libanon klagar invånare inför sjuksköterskorna på att de får köa för vård på grund av de syriska flyktingarna. Ledande sjuksköterskor från Libanon och Grekland delade med sig av sina erfarenheter när den internationella kongressen rivstartade med flyktingvård högst upp på agendan.

Arbetsgivaren hade rätt att ändra barnmorskornas semestrar

Vrinnevisjukhuset i Norrköping gjorde inte fel när fem barnmorskor sommaren 2014 tvingades flytta eller dela upp sina redan beviljade semestrar. Det konstaterar Arbetsdomstolen som i dag meddelade domen i den tvist som Vårdförbundet hade med arbetsgivaren. Uppdaterad kl 11.43.

Miljonlöner för de bäst betalda vårdcheferna

De högsta cheferna inom den offentligt finansierade vården tjänar ofta betydligt mer än vad direktörer inom det privata näringslivet gör. Allra mest tjänar vd:n för SOS Alarm som varje månad lyfter en lön på nära en kvarts miljon kronor.

”Labbet i Kiruna kan tvingas stänga i sommar”

Flertalet biomedicinska analytiker på Kirunasjukhusets enhet för klinisk kemi och transfusionsmedicin har sagt upp sig i protest mot den ständiga bristen på personal. I sommar finns bara en biomedicinsk analytiker kvar - de ska egentligen vara sex.

Färre fall av fruktad tarmbakterie

Antalet infektioner med tarmbakterien Clostridium difficile minskade med nio procent förra året och trenden ser ut att hålla i sig även i år. Dessutom har andelen multiresistenta Clostridium difficile har halverats.

Göteborg får tillbaka tillstånd att examinera

Efter de förbättringar av utbildningarna som gjorts får Göteborgs universitet åter utfärda examen för specialistsjuksköterskor inom kirurgisk, onkologisk och psykiatrisk vård.

Här ser sommarschemat ut att gå ihop

I år går avdelningschefen Susanna Höjdén mot sommaren med något lugnare känsla i magen. Med en stabil grundbemanning och långsiktig planering har den kommunala hemsjukvården i Åmål lyckats bryta en negativ trend med ohållbara sommarlösningar.

Ökad risk för hjärtsvikt hos för tidigt födda

Barn som föds för tidigt löper en högre risk att drabbas av hjärtsvikt under barn- och ungdomsåren, visar en ny svensk studie. Risken är totalt sett liten, men är större ju tidigare barnet föds.

Bättre lösning på pensionsfälla klar

De som hamnat i kläm och fått rekordlåg tjänstepension på en hundralapp kommer få bättre ersättning med det nya avtal som förhandlats fram.

Nytt avtal ger bättre scheman på Akademiska sjukhuset

Från och med nästa år får de som arbetar natt på Akademiska sjukhuset i Uppsala betydligt bättre möjligheter till återhämtning. Efter många om och men har Vårdförbundet kommit överens med Region Uppsala om ett nytt lokalt kollektivavtal.

Nya riktlinjer för vård vid stroke

Socialstyrelsen vill se ett ökat användande av den avancerade metoden trombektomi vid stroke och större satsningar på rehabilitering.

Så kan vården hantera värmeböljor

Samtidigt som sommarvärmen är efterlängtad av många kan den orsaka hälsoproblem hos vissa utsatta grupper. Nu har Folkhälsomyndigheten gjort en vägledning för hur vården kan förebygga ohälsa under en värmebölja.

Blodprover som förvaras torrt spar pengar och utrymme

Torkade blodfläckar kan sparas i upp till 30 år och ändå ge viktig information om en rad olika proteiner, visar en studie som gjorts vid universitetet i Uppsala. Tekniken gör det möjligt att bygga gigantiska biobanker till låga kostnader.

Nu testas ljusets betydelse i psykiatrin

Går det att underlätta för patienter inom psykiatrin med hjälp av ljussättningen? Det undrade personalen på psykosavdelning 2 vid Norrlands universitetssjukhus som nu prövar en ny sorts ljussättning i vårdmiljön.

Barn felbehandlas med antibiotika vid luftvägsinfektioner

Virus är en vanligare orsak till allvarliga luftvägsinfektioner hos barn än vad man tidigare trott, visar en ny studie från Karolinska institutet. Nu hoppas forskarna att resultatet kan bidra till utveckling av nya läkemedel och minskad antibiotikaanvändning.

Avslappningstekniker kan hjälpa stressade studenter

Universitet och högskolor borde kunna erbjuda kurser i stresshantering till alla studenter på vårdutbildningar. Det säger den holländska doktoranden Marja van Vliet som i dag är i Sundsvall för att lägga fram sin avhandling.

Sidor