Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Taxi kan ta över från ambulans

Tid att läsa
1minut
Läst

Taxi kan ta över från ambulans

27 december 2016 - 15:11
0 kommentar/er

Om skadan eller sjukdomen är mindre allvarlig ska ambulansen kunna ersättas med sjukbil eller taxi. Nu kommer fler kommuner kring Göteborg att beröras av förändringen.

Arbetssättet för ambulanstransporter används i Göteborg och här prövats i bland annat Lerum och Alingsås men skall nu införas i hela Södra Älvsborgs sjukvårdsområde. Området som omfattar Lerum, Bollebygd, Mark och Alingsås, liksom övriga kommuner i Sjuhäradsområdet.

Där ska nu ambulanssjuksköterskor tillsammans med den berörda patienten kunna avgöra om han eller hon behöver åka ambulans. Är så inte fallet ska man – med patientens medgivande - köra patienten med sjukbil eller taxi istället. 
– Vi inför modellen i hela vårt område. Ambulanssjukvård är numera kvalificerad akutsjukvård och vi måste använda våra resurser på bästa sätt. Genom att inte utnyttja ambulanserna i alla lägen för transporter som inte är så brådskande kan vi frigöra våra ambulanser till de som verkligen behöver snabba transporter, säger Monica Hjelmgren, verksamhetschef för ambulansverksamheten i Södra Älvsborg.

Hon förklarar att införandet sker i områdets alla nio ambulansstationer.
– Vi har konstaterat av försöken i Alingsås och Göteborg att metoden är bra och man frigör ambulanstid för de verkligt allvarliga fallen. Vi har en ökning av antalet utlarmningar och då är det viktigt att vi använder ambulanserna rätt.

Monica Hjelmgren berättar vidare att det för patienten inte innebär några höjda patientsäkerhetsrisker och dessutom blir kostnaderna lägre, 150 kronor mot 400, då kostnaden för sjukbil omfattas av högkostnadsskyddet. 
– Ambulanspersonalen har gjort den medicinska bedömningen att patienten kan klara sig lika bra med sjukbil eller taxi. Varje bil har också med sig dokument till akutmottagningen där det framgår vad som hänt och vilken medicinsk bedömning som gjorts på plats.

Samtidigt tittar Södra Älvsborgs sjukvårdsområde vidare på en utveckling av ambulanssjukvården, bland annat genom en så kallad responderbil med sjuksköterskor, men utan bår, som snabbt kan komma till en patient.
– Det är ett system vi skall titta på, säger Monica Hjelmgren som betonar att den största vinsten blir för boende på landsbygden där man kanske bara har en ambulans som behövs för mer akuta uppdrag.