Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Vårdförbundet om akutkaoset i Skåne: "Sjukhuset måste få mer pengar"

Tid att läsa
1minut
Läst

Vårdförbundet om akutkaoset i Skåne: "Sjukhuset måste få mer pengar"

03 januari 2013 - 11:05
0 kommentar/er

En kombination av vinterkräksjuka, brist på vårdplatser och helgstängda avdelningar har skapat stora bekymmer på akutmottagningarna i Lund och Malmö under jul och nyår. Personal på plats beskriver nu situationen som katastrofal.

Den senaste veckan har personal, patienter och anhöriga rapporterat om stora brister vid akutmottagningarna i Lund och Skåne. Under de gångna storhelgerna har flera vårdavdelningar varit stängda, något som skapat långa väntetider och brist på sängar och isoleringssalar.

"Katastrof"

Detta i kombination med ett stort patientflöde, vinterkräksjuka och läkarbrist har lett till en mycket ansträngt läge.

– Det är en katastrof, säger en anonym sjuksköterska på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Malmö, till Sydsvenskan.

Bemanningstoppet en förklaring

Från Vårdförbundets sida kommer det pressade läget inte som någon överraskning. Det senaste årets bemanningsstopp och neddragningar av vårdplatser har gjort att det i dag snarare är regel än undantag med kaos under storhelgerna.

– På grund av alla besparingar har man numera endast minimibemanning på de flesta avdelningar. När det då smäller till finns det ingenstans att göra av patienterna. Ur ett patientsäkerhetsperspektiv är det snarare tur än skicklighet att inget riktigt allvarligt inträffat, säger Mats Runsten, avdelningsordförande för vårdförbundet i Skåne.

Utreds av arbetsmiljöverket

Situationen på akutmottagningarna vid Sus är sedan tidigare under utredning, både av Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen. Resultatet från Arbetsmiljöverkets granskning presenteras den 16 januari.

Enligt Mats Runsten finns bara en tydlig lösning, det måste skjutas till mer resurser.

– För att kortsiktigt kunna driva Sus patientsäkert behövs mer pengar . I det långa loppet måste det till helt andra visioner, annars kommer detta bara att fortsätta, säger han.
Källa: Anton Andersson Vårdfokus