Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Läkare känner sig ifrågasatta av ambulanspersonal

Tid att läsa
1minut
Läst

Läkare känner sig ifrågasatta av ambulanspersonal

02 augusti 2017 - 07:22
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

I två separata avvikelserapporter från Landstinget Västernorrland hävdar läkare att ambulanspersonal har ifrågasatt deras bedömningar och agerat oprofessionellt. I ett av fallen ska en skallskadad patient tillåtits gå mellan ambulans och mötande brits utan nackkrage.

Det är i två avvikelserapporter daterade i början av juni som läkare anser att deras kompetens ifrågasatts av ambulanspersonal.

I det ena fallet skulle en patient med skallskada hämtas av ambulans från en hälsocentral för transport till sjukhus på grund av misstanke om blödning eller nackskada.

Enligt rapporten ska ambulanspersonalen ha låtit patienten gå från brits till brits utan nackkrage – trots att läkaren ansåg att patienten skulle ha en sådan ­ – och uppträtt ifrågasättande mot läkaren inför patienten. Något som skulle kunna medföra såväl förvärrade skador som obehag och otrygghet för patienten, enligt rapporten.

Knut Bodin, Distriktsläkare, Region Uppsala kommenterar och anser att läkaren har sista ordet och hävdar att Ifrågasättande ambulanssjukvårdare skall inte få förekomma. Deras uppgift är att transportera patienten på ett säkert sätt till sjukhus mm. Vill man leka doktor är det bara att sätta sig på skolbänken och plugga 7 år först innan man ifrågasätter doktorns ordination, tycker han.

Matthias Jörg, ST-läkare Akutsjukvård, Universitetssjukhus Linköping förklarar dock för honom att använda nackkrage på patienter som är kooperativa och bedöms som RLS-1 är nuförtiden ytterst tveksamt. Det finns bra underlag för att det kan öka risken för nackskada istället för att skydda. Särskilt onödigt känns det ju i det här fallet när patienten har tydligen tagit sig på egen maskin till VC. Håller alltså helt med ambulanspersonalen.

- En bra ingång i temat levererar den här artikeln: https://sjtrem.biomedcentral.com/articles/10.1186/1757-7241-17-44 [Why Do We Put Cervical Collars On Conscious Trauma Patients?]. Man måste misstänka att ambulanspersonalen har bättre koll på den senaste evidensen än läkaren. Jag är själv både ambulanssköterska och läkare och tycker inte heller att det är något konstigt att man får kräva vissa saker som t.ex. ett EKG och Temp (?!) inför en längre transportsträcka. Det är lätt för läkaren att lämnar över patienten till "taxi-ambulansen", det är tyvärr ambulansen som sedan tar ansvar och har mycket begränsade resurser och mindre kunskap tillgänglig ute på vägen. Hur man framför de kraven kan man visserligen diskutera och i den här artikeln kommer inte fram om det var en orimlig argumentation av ambulanspersonalen eller bara en kränkt läkare som inte är så påläst och reflekterad som man kunde önska sig.

Läs mer på: http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/07/Lakare-kanner-sig-ifragasatta-av-ambulanspersonal/